promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A NASA legújabb kutatása az egész világunkat romba döntheti, aggasztó elméletet kezdtek el vizsgálni

A NASA legújabb kutatása az egész világunkat romba döntheti, aggasztó elméletet kezdtek el vizsgálni

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Nagyon komoly kísérletbe kezdett a tudós, aminek a végén kiderülhet, a Mátrixban élünk-e.

Egy korábbi NASA tudós, Thomas Campbell azon dolgozik, hogy bebizonyítsa, a világunk valójában egy szimuláció. Campbell különféle kísérleteket tervezett, amelyeket a Kaliforniai Állami Politechnikai Egyetem (CalPoly) tudósai már elkezdtek tesztelni. Campbell egy nonprofit szervezetet, a Tudomány és Tudatosság Egyesítésének Központját (CUSAC) hozta létre a kutatások finanszírozására.

[[cikk1]]

Ezek a kísérletek erős tudományos bizonyítékokat szolgáltathatnak arra vonatkozóan, hogy egy számítógépes szimulációban élünk. Campbell öt kísérlete közül az egyik az úgynevezett kettős rés kísérlet újragondolása, amely azt mutatja be, hogyan viselkedik a fény és az anyag hullámként és részecskeként is.

Campbell úgy véli, hogy az univerzum csak akkor létezik, ha van megfigyelő, ami egy videójátékhoz hasonlóan működik. Campbell elképzelése szerint a tudatosság nem a szimuláció terméke, hanem alapvető része a valóságnak. Ha sikerülne bizonyítani, hogy egy virtuális valóságban élünk, az alapvetően megváltoztatná a világról alkotott képünket, és mélyebb kapcsolatot tárna fel a tudatosság és a kozmosz között.

Az elméletet már mások is felvetették korábban. 2003-ban Nick Bostrom svéd filozófus azt javasolta, hogy ha a technológiai fejlődés elég messzire jut, valószínűleg szimulációkat fogunk futtatni őseinkről.

Ezek a szimulált őseink is létrehozhatnának saját szimulációkat, ami azt jelentené, hogy a legtöbb elme szimulációk rétegeiben létezne – és valószínűleg mi is azokban vagyunk. Campbell hipotézise más irányból közelít, mint Bostromé, és arra utal, hogy a tudatosság alapvető része a valóságnak, nem pedig a szimuláció terméke. Ha Campbell kísérletei sikeresek lennének, az alapjaiban rengetné meg a valóságunkról alkotott elképzeléseinket.

[[cikk2]]

Az öt kísérlet közül az egyik, amelyet a CalPoly tudósai végeznek, az úgynevezett kettős rés kísérlet új verziója, amely azt mutatja be, hogyan viselkedik a fény és az anyag hullámként és részecskeként is. Campbell úgy véli, hogy az univerzum csak akkor létezik, ha van megfigyelő, ami egy videójátékhoz hasonlóan működik. Az elmélet szerint az univerzum "részvételen alapuló" – azaz csak akkor létezik, ha van megfigyelő.

Az eredmények igazolása érdekében Campbell és a CUSAC további kísérleteket is tervez, hogy alátámasszák a szimulációs elméletet. Ha ezek a kísérletek sikeresek lennének, az alapvetően változtatná meg a valóságról alkotott képünket, és új kapcsolatokat tárna fel a tudatosság és a kozmosz között.

[[vid1]]

Forrás: Futurism