promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Égi segítséget kaptak az ókori emberek, egy fura hajóroncs a bizonyíték arra, hogy milyen rendkívüli ismeretekkel rendelkeztek

Égi segítséget kaptak az ókori emberek, egy fura hajóroncs a bizonyíték arra, hogy milyen rendkívüli ismeretekkel rendelkeztek

Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Nem mindennapi felfedezést tettek az izraeli partoknál, ráadásul kiderült valami az ókori tengerészekről, ami az egész történelmet átírhatja. 

Nemrég olyan felfedezést tettek Izrael északi partjaitól nem messze, amire senki sem számított: rábukkantak a világ eddigi legrégebbi mélytengeri hajójára, közel 2 kilométeres mélységben. Az ősi hajón számos más lelet mellett több száz érintetlen amforát is találtak.

Az Energean nevű földgázkutató és -kitermelő vállalat egyik rutinszerű tengerfenéki felmérése során találták meg a lenyűgöző hajóroncsot, majd az izraeli régészeti hatóság folytatta a lelet feltárását. A mélytengeri vizsgálat során alaposan átkutatták a hajó rakományát, és számos elképesztő dologra bukkantak.

Szinte érintetlen cserépből készült tárolóedényekre bukkantak, melyek mindegyike legalább 3300 éves.

Az nem derült ki, hogy a hajó egy hatalmas vihar, vagy esetleg egy kalóztámadás áldozata lett, melynek következtében elsüllyedt, az azonban azonnal egyértelművé vált a szakemberek számára, hogy ez az első és a legrégebbi hajó, amelyet a Földközi-tenger keleti részén, alig 90 kilométerre fedeztek fel a legközelebbi parttól. 

És most jön az igazán lenyűgöző, az egész történelmet megváltoztató része a felfedezésnek: korábban sosem feltételezték az ókori tengerészekről, de most kiderült, olyan hihetetlenül fejlett navigációs képességekkel rendelkeztek, hogy képesek voltak oly módon átkelni a Földközi-tengeren, hogy bármely partszakasztól látótávolságra lettek volna. Nagy valószínűséggel az égitesteket használták arra, hogy navigáljanak, a csillagok és a Nap elhelyezkedését figyelték meg, és határozták meg azok szögeit úti céljuk eléréséhez.

Forrás: Times of Israel