promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Súlyos pszichológiai rendellenességet okozhatnak az mRNS-alapú COVID-oltások, először bizonyosodott be

Súlyos pszichológiai rendellenességet okozhatnak az mRNS-alapú COVID-oltások, először bizonyosodott be

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

A legnagyobb nevű tudományos lapban közölték a tanulmányt.

A Molecular Psychiatry folyóiratban megjelent tanulmány a COVID-19 oltások és a pszichiátriai mellékhatások közötti kapcsolatot vizsgálta egy nagy, populációalapú kohorszvizsgálatban Szöulban, Dél-Koreában. A kutatás során 2,027,353 alanyt elemeztek, ahol 84,79% kapott COVID-19 oltást, míg 15,21% nem.

A tanulmány eredményei szerint az oltott csoportban alacsonyabb incidenciát mutattak ki skizofrénia és bipoláris zavar esetében az oltatlan csoporthoz képest. Különösen a heterológ oltás (többféle oltóanyag kombinációja) esetében volt a legalacsonyabb a skizofrénia incidenciája, míg a cDNS alapú oltás esetén a bipoláris zavar incidenciája volt a legalacsonyabb.

Ezzel szemben a depresszió és az egyéb szorongással, disszociációval és stresszel kapcsolatos zavarok magasabb incidenciát mutattak az oltott csoportban, mint az oltatlanoknál.

Az mRNS alapú oltásoknál különösen magas incidenciát figyeltek meg. Az alvászavarok és szexuális zavarok szintén magasabb gyakorisággal fordultak elő az oltott csoportban, míg az oltatlanok körében ezek a problémák ritkábbak voltak. Az étkezési zavarok előfordulása között nem volt szignifikáns különbség az oltott és oltatlan csoportok között.

A COVID-19 oltások pszichológiai mellékhatásai széles körben változhatnak, és a tanulmányok különböző eredményekre jutottak. Egyes kutatások szerint a COVID-19 oltás után néhány ember szorongást és depressziót tapasztalhat, bár ezek az állapotok gyakran rövid távúak, de bizonyos esetekben tartósabb problémákhoz vezethetnek. Néhány esetben poszt-traumás stressz zavart (PTSD) is jelentettek, különösen azoknál, akik már korábban is tapasztaltak mentális egészségügyi problémákat.

Az oltással kapcsolatos szorongás és a járvány általános stressze hozzájárulhat ezekhez a tünetekhez.

Az alvászavarok gyakoriak lehetnek az oltás után, különösen az első néhány hétben. Az oltás utáni fizikai tünetek, mint a láz vagy fájdalom, hozzájárulhatnak az alvási problémákhoz. Bizonyos esetekben pánikrohamok is előfordulhatnak az oltás után, főként azoknál, akik hajlamosak a szorongásra vagy pánikbetegségre. Ezeket a reakciókat gyakran a vakcina okozta stressz és az immunválasz okozhatja.

forrás: Nature