promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas a veszély: egy teljes bálnafaj kipusztulhat az emberiség gondatlansága miatt
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ijesztő tendenciára hívták fel a figyelmet a kutatók.​

Már csak 75 egyed maradt a vadonban, a déli rezidens gyilkos bálnákból (SRKW), így a fajt egyértelműen a kihalás fenyegeti. Egy új tanulmányban pedig rá is világítottak a helyzet sürgősségére, ha ugyanis minden így folytatódik az SRKW-populáció évi egy százalék körüli ütemben csökken.

Az észak-amerikai csendes-óceáni partvidék partjainál elterülő, Kaliforniától Alaszkáig terjedő, veszélyeztetett bálna ugyanis szinte kizárólag királylazaccal táplálkozik, azonban ezeknek a lazacoknak a történelmi túlhalászása drasztikusan csökkentette a zsákmány elérhetőségét, ami az SRKW egyedszámának katasztrofális csökkenéséhez vezetett.

Elemzéseink azt mutatják, hogy a populáció a korábban becsültnél alacsonyabb helyreállási potenciált mutat, mivel a táplálékforrásuk rendelkezésre állása rohamosan csökken

– írják a tanulmány szerzői.

Külön aggodalomra ad okot, hogy ezt az elsődleges fenyegetést más zavaró tényezők is megerősítették, ideértve az elmúlt években egyre alacsony számú nőstény bálnák egyediet, valamint a véletlen hajók okozta haláleseteket.

A fajok védelme ezért „agresszív cselekvéseket” igényel, amelyekhez az embereknek a kutatók szerint a királylazac populációjának fellendítésére kell összpontosítaniuk, és ezzel egyidejűleg helyre kell állítaniuk az gyilkos bálnák élőhelyét, amely egyre csak szennyezettebbé vált az elmúlt időkben.

Ennek magában kell foglalnia a régióban a hajózási zaj csökkentésére irányuló erőfeszítéseket is, mivel a nemkívánatos hanghatások bizonyítottan jelentősen csökkenti a bálnák táplálékkereső képességét.

Sajnálatos módon azonban elképzelhető, hogy már túl sokat vártuk a gyilkos bálnák egyedszámának jelentős fellendüléséhez, a kutatók azonban azt mondják, hogy az összehangolt védelmi erőfeszítések legalább növekedésbe fordíthatják a csökkenést, és potenciálisan évi egy százalékos populáció javulási arányt eredményezhetnek.

A remény tehát nincs veszve, bár a tanulmány szerzői arra figyelmeztetnek, hogy egyre fogy az idő az ikonikus faj megmentésére.

A kihalás megelőzése továbbra is lehetséges, de nagyobb áldozatokat követel meg a regionális óceánhasználat és a városvezetés terén, mint az lett volna, ha ezeket a fenyegetéseket még egy évtizeddel korábban mérsékelték volna

- írják a tanulmányban.

Forrás: IFLScience

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás