promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Google fizetőssé teheti a keresési funkciókat bizonyos esetekben, sokaknak pénztárcaürítő lehet a cég lépése
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Google egyelőre továbbra is a legnépszerűbb keresőmotor, de a mesterséges intelligenciával felturbózott Bing nagyon komoly kihívást jelent neki.​

A Google továbbra is erős pozícióban van a keresőpiac uralásában, annak ellenére, hogy a Microsoft az elmúlt bő egy évben mindent megtett, hogy versenyképessé tegye a Binget a mesterséges intelligencia fejlesztésével.

A Google is folyamatosan fejleszti a mesterséges intelligenciát, beleértve a keresési lehetőségeket is, például a Search Generative Experience (SGE) funkciót, amely szöveges válaszokkal egészíti ki a találati oldalt.

Bár a Google már közel egy éve bejelentette ezt az újítást, eddig főként csak előfizetők próbálhatták ki, és csak mostanában kezdik általánosan bevezetni egyre több felhasználónál.

Azonban lehet némi fordulat következik a történetben, mivel a Google fontolgatja, hogy fizetőssé tesz bizonyos MI-alapú keresési szolgáltatásokat, ahogyan arról a Financial Times is beszámolt.

Ez a lehetséges csomag a 20 dolláros Google One AI Premium lehet, amely hozzáférést biztosít a cég legfejlettebb chatbotjához, a Gemini Advanced-hoz.

Az állítólagos ok az, hogy az SGE válaszai jelentős számítási kapacitást igényelnek. Ennek ellenére a hagyományos keresés nem lenne érintve a változással, tehát a Google keresője alapvetően nem változna – csak az MI-funkciók kerülnének fizetőkapu mögé.

Bár a mesterséges intelligenciával felturbózott szolgáltatásért havidíjat számolna fel a Google, a Financial Times értesülései szerint a cég továbbra is megjelenítené a hirdetéseket az SGE válaszok között, és nem is tervezik azok eltávolítását egy olyan csomag bevezetésével, amely eltüntetné ezeket.

Egyelőre azzonban nincs végleges döntés a Google vezetői körében az SGE fizetőssé tételéről, ám minden jel szerint komolyan fontolgatják a lehetőséget, hogy részben vagy egészben fizetőssé tegyék a mesterséges intelligenciás funkciókat.

Forrás: hvg.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás