promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen felfedezés: fájdalom nélkül szültek a neandervölgyi nők, tudósok elárulták, hogyan csinálták
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az ősasszonyok kezük helyett a fogaikat használták a hétköznapokban, na de miért?

A neandervölgyiek őseink, nem különböznek annyira tőlünk, mint gondolnánk. A nők korai életéről keveset tudunk, de a felnőtté válásukról van néhány információnk. A tudósok felfedeztek egy neandervölgyi DNS mutációt, ami miatt hamarabb kezdtek menstruálni az őskori nők. Ez arra utal, hogy a neandervölgyi nőknél hamarabb értek ivaréretté. Valószínűleg hamarabb is szereztek társat, habár arról nincsennek információink, hogy a társat mennyi időre választották. Egy tanulmány szerint a nők elköltözhettek a saját közösségükből a párjukhoz, de arról nem tudunk, hogy erről szabad akaratukból dönthettek-e.

A kutatók 13 neandervölgyi genetikáját elemezték, hogy megtudják, hogyan szerveződött a társadalmuk. Az nők DNS-e nagyobb változatosságot mutatott, mint az Y-kromoszóma DNS-e, ami arra utal, hogy a nők vándoroltak a közösségek között. Sok neandervölgyi nő szült gyermeket, akár félig homo sapiens csecsemőt is. A szülés valószínűleg ugyanolyan nehéz volt, mint manapság.

Egy neandervölgyi medencecsontjának virtuális rekonstrukciója alapján a szülőcsatorna más volt, mint a modern emberé. Nem csavarodott, és oldalról volt a legszélesebb. Ez arra utal, hogy a babák talán nem forogtak az anyaméhben, de ez nem jelenti azt, hogy a szülés könnyebb volt. A neandervölgyi csecsemőknek nagyobb fejük lehetett, ami megnehezítette a szülést. Szerencsére talán bábaszerű segítséget kaptak. Egy 2019-es tanulmány szerint a neandervölgyieknek voltak egészségügyi gyakorlataik, és ez kiterjedhetett a bábaságra is.

A bizonyítékok arra utalnak, hogy a nők szerepe nem különbözött annyira a férfiakétól. Mindkét nem maradványaiban találtak vadászatra utaló sérüléseket. A fogak kopása arra utal, hogy mindkét nem tagjai kézként is használták a fogaikat. A feladatok felosztása a szülőséggel sem változott. Nincs okunk azt hinni, hogy az őskori nők abbahagyták a vadászatot a terhesség, a szoptatás vagy a gyereknevelés miatt. A régészeti leletek nem utalnak szigorú nemi munkamegosztásra. Időgép nélkül nehéz pontosan tudni, milyen volt a neandervölgyi nők élete. A kevés bizonyíték alapján egy olyan képet fest, amely sok különbséggel és néhány hasonlósággal rendelkezik a mai nők életéhez képest.

Forrás: Iflscience

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás