promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lehetséges a halhatatlanság? Létezik egy különleges csodalény aki képes rá, de hogyan csinálja?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ez a kis csodás lény nem más, mint a csupasz turkáló.

A meztelen vakondpatkány rendkívüli képességei

A meztelen vakond patkány különleges tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik számára, hogy hosszú életű legyen fogságban. A tudósok az állat kivételes élettartamát az immunrendszerének és genetikai adaptációjának tulajdonítják, amely ellenáll a rák, a szív- és érrendszeri betegségek és az idegdegeneráció ellen.

Az emlősöknek egyedülálló képessége van, regenerálja a központi idegrendszer idegsejtjeit, valamint a meztelen vakond patkány ellenálló a rákkal szemben. A patkány nagy mennyiségű hialuronsavat termel, amely megvastagítja és rugalmassá teszi a bőrét, és megakadályozza, hogy a föld alatti járatokban végzett tevékenysége során sérüléseket szenvedjen. Kutatások szerint a hialuronsav koncentrációja ötszöröse az embereknek vagy egereknek. Ez az anyag egyfajta védelmet nyújt a daganatok ellen, mivel izolálja a potenciális daganatok kialakulását az extracelluláris mátrixban lévő molekulák körül.

A kutatók genomszekvenálással azonosították a hialuronsav termeléséért felelős gént, és megakadályozták annak termelését. Ebben az esetben a meztelen vakond patkányon daganatok kezdtek kialakulni, és elveszítette ellenálló képességét a rákkal szemben. Bár a fehérje bioszintézis meztelen patkánysejtekben közel tökéletes, és minimális hibalehetőséget hagy maga után, 2016-ban két egyednél fogságban még mindig rák alakult ki.

Mivel a vakond patkányok életük során állandóan veszélynek vannak kitéve, az állatokat az elhanyagolható öregedésűek közé sorolják, ami azt jelenti, hogy hosszú életük során minimális a pusztulásuk kockázata.

  • Rákellenállóság: A meztelen vakondpatkányok rendkívül ellenállóak a rákkal szemben. Ez annak köszönhető, hogy a szervezetükben lévő sejtek hibás DNS-t is képesek kijavítani.
  • Hosszú élettartam: A meztelen vakondpatkányok átlagosan 10-15 évig élnek, de akár 30 évig is elélhetnek. Ez jóval hosszabb, mint a hasonló méretű rágcsálók élettartama.
  • Fájdalomérzéketlenség: A meztelen vakondpatkányok nem érzik a fájdalmat. Ez annak köszönhető, hogy a szervezetükben nem termelődik egy bizonyos fájdalomérzékelő vegyület.
  • Alacsony anyagcsere: A meztelen vakondpatkányok anyagcseréje rendkívül alacsony. Ez lehetővé teszi számukra, hogy kevesebb táplálékkal is boldoguljanak.
  • Oxigénhiánytűrő: A meztelen vakondpatkányok képesek túlélni oxigénhiányos körülmények között is. Ez annak köszönhető, hogy a szervezetük hatékonyabban hasznosítja az oxigént.

A meztelen vakondpatkányok rendkívüli képességei nagy érdeklődésre tartanak számot a tudósok körében. A kutatók remélik, hogy ezek a képességek segíthetnek új gyógymódok kifejlesztésében a rák, az öregedés és más betegségek ellen.

Forrás: wikipédia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás