promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Totál egyedülálló ebben Magyarország Európában, és erről érdemes tudnod
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagyon érdekes térkép látott napvilágot, amolyan nagy, európai összehasonlítás, és bizony kilógunk a sorból.

Ha meg szeretnéd ismerni egy nemzet nemzeti panteonját, hogy kik azok a hősök, hírességek, írók, költők, sportolók vagy királyok, akikre büszke a nemzet, akikről konszenzus van egy országban, akkor érdekes és érdemes lehet megnézni, hogy egy-egy országban kik szerepelnek az utcanév táblákon, miylen nevek vanna kfelírva ezekre a névtáblákra. Hiszen a történelem változik, és akikről nincs konszenzus, azok névtábláját cserélik.

Nos, a magyar helyzet nagyon egyedi az utcanevek frontján, mivel nálunk személynevek vezetik az utcanevek lajstromát. Más országban ez nem így van, főleg nem Európában. A The French History Podcast nevű Facebook-oldal közölt most egy különleges térképet az európai névadási szokásokról.

A legtöbbször természetesen a Fő utca vezet, ez az utcanév a leggyakoribb az egyes országokban, de ha nem is a leggyakoribb, a top 3-ban a legtöbbször ott van. Ám nem így hazánkban Magyarországon. Érdekesség az is, hogy sok helyen az Iskola utca jön fel a második helyre. Ám olyan ország nincs, ahol az első három, leggyakrabban előforduló utcanév mind valamilyen híres személynévhez, történelmi alakhoz lenne köthető, még Közép-Európában sem.

Melyik ez a három személynév?

Petőfi Sándor utca

Kossuth Lajos utca

Rákóczi utca

Korábban amúgy készült már egy ilyen statisztikai felmérés Magyarországon a Geox jóvoltából, és bizony a top 10-ben majdnem csak személynév található. De mégis melyik azaz utcanév, amely bejön a toplistára hazánkban, és nem személynév? Nos, meglepő módon a Fő utca nem szerepel ezen a listán, a szabadság utca és a Béka utca elnevezés tudott felkerülni a toplistára.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás