promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Négy év múlva már biztosan köztünk lehetnek ismét a mamutok, az ezzel foglalkozó cég biztató videót tett közzé
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Óriási pénzek mennek el a projektre, a cég folyamatosan tájékoztat, hogy állnak.

A vadvilág védelme hagyományosan a fajok védelmére összpontosít, mielőtt azok eltűnnének, de a genomszerkesztési technológia fejlődése korábban elképzelhetetlen kérdéseket vet fel. Ezek közül a legfontosabb: van-e visszaút a kihalásból? És ha igen, a régóta kihalt állatokkal vajon "visszavadíthatók" a küzdő ökoszisztémák?

2021-ben Ben Lamm vállalkozó és George Church, a Harvard világhírű genetikusa azzal a merész tervvel alapította meg a Colossal Biosciences céget, hogy Church úttörő géntechnológiai technikáival a gyapjas mamutokhoz nagyon hasonló állatokat hozzon létre. 2023 januárjára a Colossal 225 millió dollár kockázati tőkét gyűjtött össze, és küldetését kiterjesztette a tylakine - közismert nevén a tasmán tigris - és a dodó visszahozására is.

"Célunk, hogy egy végponttól végpontig tartó tudományos metódust építsünk ki a kihalás megszüntetésére. Az emberek kezdik felismerni, hogy a genetikai technológiák milyen értékes eszköztárat jelenthetnek a természetvédelem számára."

 - mondja Eriona Hysolli, aki a Colossal biológiai részlegének vezetője és a gyapjas mamut projekt vezetője. 

A Colossal koncepciója, amelyet Church először egy 2013-as TEDx-előadásban ismertetett nyilvánosan, a mamut legközelebbi genetikai rokona, az ázsiai elefánt génjeinek átírása körül forog, hogy beépítse az ősi mamut DNS elemzéséből nyert kritikus elemeket - például a zsírlerakódásokat, a bozontos szőrzetet, a kis füleket, a cirkadián biológiát és más, a hideg időjárás ellenálló képességével kapcsolatos tulajdonságokat.

Az új hibrid fajokat újra be lehetne telepíteni a tundrai ökoszisztémákba, ahol a kutatók szerint nehéz lábnyomuk javítaná a permafrosztba való behatolást, hogy megakadályozza annak olvadását, valamint támogatná a lassú ciklusú tundráról a gyors ciklusú füves ökoszisztémára való átállást.

A vállalat ízig-vérig 21. századi, ennek megfelelően a legmodernebb kommunikációs csatornákkal is élnek, ahol követőiket rendszeresen tájékoztatják a a projektek állásáról.

A honlapjuk is lenyűgöző, igazán részletesen taglalják benne a módszerek mikéntjét, és a közösségi médiában is aktív kommunikálnak, bár azért a hatásvadászat sem idegen tőlük: legutóbb közzétett bejegyzésükben egy elefánt alakú embrió látható, és sejtelmesen odaírták, hogy az elefánt vemhessége 22 hónapig tart, de a 2028-as dátumon nem változtattak.

forrás: Nature

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás