promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
 A világ legrejtélyesebb tárgyát lehetetlen megmozdítani és soha nem fejezték be
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Asszuáni befejezetlen obeliszk ókori Egyiptom titokzatos emléke mai napig.

Az Asszuáni Obeliszk, vagy más néven a Befejezetlen Obeliszk, egyedülálló történelmi emlék, amely számos érdekes és megoldatlan kérdést vet fel a kutatók és történészek számára. Ez az ókori emlékmű jelenleg a világ legnagyobb ismert obeliszkje, melyet az ókor egyik jelentős női uralkodója, Hatshepsut rendelt meg a faragására az Asszuáni kőfejtőben. Azonban, bár a munkálatok során az ókori kőművesek hatalmas gránittömbje felett dolgoztak, végül repedések keletkeztek a gránitban, ami miatt az obeliszk soha nem lett befejezve.

A felmerülő kérdés, hogy miként lett volna lehetséges elszállítani és felállítani ezt a hatalmas, közel 42 méter magas és majdnem 1200 tonnás súlyú kőtömböt, még ma is kihívást jelent. A korábbi obeliszkfelállítási kísérletek arra utalnak, hogy fasínek, szánok, úsztatás és homokkal teli üregek alkalmazásával lehetséges lett volna a szállítás és felállítás. Ugyanakkor, az Asszuáni Obeliszk esetében több kétely merül fel ezen módszerek hatékonyságát illetően.

Jelenleg sem létezik olyan modern eszköz, gép vagy daru, amely egyszerűen képes lenne felállítani az obeliszket. Ehhez speciális tervek és jelentős anyagi források lennének szükségesek. Az összeesküvés-elméletek hívei szerint az ókori egyiptomi obeliszkek felállításához szükséges technológiai tudás talán ősi idegenek vagy más, ismeretlen civilizációk tudását tükrözi, hasonlóan a piramisokhoz, ami további misztikus réteget ad az obeliszkek történetéhez.

Az obeliszkek az ókori Egyiptomban a napkultusz szimbólumainak számítottak. Sokan hitték, hogy az obeliszkek csúcsainál megcsillanó reggeli napfény segít elérni az eget vagy az isteneket. Az Asszuáni kőfejtő ma turisták számára is látogatható, ahol az obeliszk megtekintése közvetlen közelről is lehetővé válik. A látogatók számára izgalmas lehetőséget kínál a szerszámok nyomait is látni, melyeket az ókori kőművesek használtak, hozzájárulva ezzel a történelmi rejtély felfedezéséhez és megértéséhez.

Néz meg a saját szemeddel az alábbi videóban:

Forrás: Egypttimetravel.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás