promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Veszélyben lehet az életünk? Hatalmas aszteroida éri el hamarosan a Földet, a NASA a pontos dátumot is közzétette
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A NASA szóvivője is megszólalt az ügy kapcsán.

Egy hatalmas, 54 millió tonnás aszteroida ütközhet a Földdel még ebben az évben, a NASA pedig azt sem tudja biztosan, hogy hol van - figyelmeztetnek tudósok.

A 2007 FT3 névre keresztelt  313 méter magas űrsziklát alig több mint egy napig észlelték először 16 évvel ezelőtt, de 24 óra alatt elhalványult, majd egyszerűen eltűnt. A hivatalosan elveszett kisbolygónak nevezett aszteroidát azonban így is elég hosszú ideig figyelték meg ahhoz, hogy a tudósok felmérhessék pályáját és minden lehetséges pontját, amely eltalálhatja a Földünket.

A NASA Földközeli Objektumkutatási Központja több tucat lehetséges becsapódást azonosított az aszteroida kapcsán, közülük egyet pedig egészen pontosan 2024. október 5-ére mértek. Szerencsére azonban annak az esélye, hogy a 2007FT3 eltalálja a Földet körülbelül egy a 11,5 millióhoz.

A következő évszázadban semmilyen ismert aszteroida becsapódási veszély nem fenyegeti a Földet. A NASA és partnerei szorgalmasan figyelik az eget, hogy megtalálják, nyomon kövessék és kategorizálhassák az aszteroidákat és a Föld-közeli objektumokat (NEO-kat), beleértve azokat is, amelyek a Föld közelébe kerülhetnek

- mondta a NASA szóvivője.

A hír kapcsán fontos még megjegyezni, hogy a bolygókutatók a Föld pályájának 33 millió kilométeres körzetébe eső aszteroida becsapódásokat közeli megközelítésként határozzák meg, ám ez nem azt jelenti, hogy ezek veszélyt jelenthetnének a bolygónkra.

Bár az említett aszteroidának 54 millió tonna a súlya kozmikus méretekben így is kicsinek számít. A szakértők úgy vélik, hogy az az aszteroida, amely 66 millió évvel ezelőtt kiirtotta a dinoszauruszokat, körülbelül közel egybillió tonna volt, és körülbelül 45 000 mérföld/órás sebességgel ütközött a Földdel, a méretbeli különbségek tehát láthatóan hatalmasak.

Félnünk tehát vélhetően nem kell, ha azonban kíváncsi vagy arra, hogy nézne ki egy ilyen hatalmas aszteroida becsapódás a valóságban, nézd meg az alábbi videót!

Forrás: Mirror

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás