promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutál dögös? Ötszáz éves bugyit találtak Magyarországhoz közel, a középkorban ilyet hordtak a nők
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az internet természetesen azonnal felrobbant a matuzsálemi fehérneműk láttán.

A történelemórákon valószínűleg azok a részek voltak a kedvenceink, amikor nem a száraz politikatörténet vagy a nagy emberek oltári nagy tettei domináltak, hanem éppen lementünk a mindennapi ember gondolkodásának és használati tárgyainak színterére, amely révén sokkal közelebb kerülhettünk ahhoz, ami annyit tesz, hogy a mindennapok történelme.

Sokan valószínűleg nem is gondolnak bele, hogy most is használt tárgyaink már több száz évvel ezelőtt is jelen lehettek az emberek hétköznapjaiban, csak éppen nem úgy nézek ki, mint most a 21. században.

Ám valószínűleg az a téma, ami tuti, hogy sosem jött fel a történelemórákon, az az volt, hogy milyen fehérneműt hordtak eleink. Még 18-19. századot imitáló kosztümös filmekben csak-csak feltűnnek ezek a ruhadarabok is, ám mondjuk a középkorral foglalkozó filmekben már nem.

Pedig a világ legrégebbi fehérneműje, amit épen találtak meg a tudósok, épp a középkorhoz kapcsolódik. A melltartó és a bugyi több mint 500 évesek, és nagyon jó állapotban maradtak ránk. Ezek a legrégebbi fehérneműk, és elképsztően hasonlítanak a maiakhoz, pedig azt gondoltuk volna, hogy korábban sokkal másabb fehérneműk készültek, a filmekben is általában csak a fűzőket láttuk. És a történelem is úgy tudja, hogy a modern melltartók valamikor az első világháború korában kezdtek el divatba jönni, Mary Phelps Jacob pedig a legismertebb név ennek a divatnak az elterjedésében.

Ám a legrégebbi középkori melltartó és bugyi kísértetiesen hasonlít a ma is divatban lévőkre. Amúgy ezeket Ausztriában találták egy kastélyban. És kiderült, hogy ezek nagyon is szexik voltak.

Íme a Lengberg-kastély csodái, amelyeken ámul a világ:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás