promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Náci bázis rejlik az Antarktisz jégtáblái alatt? A jégkontinens mélyén még egy ősi esőerdő is lapulhat
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az Antarktiszon számos dolog rejtőzik a vastag jégrétegek alatt, és ezek egy részét már felfedezték, mégis vannak meglepő dolgok a mélyben.

HEGYI TAVAK

A tudósok először 1970-ben találták meg a tavakat visszhangszondák segítségével, amely nagyon hasonlít a radarok használatához ameiket a repülőgépek repülésének a  meghatározására használnak. A 3 kilométeres jég alatti tavak becsült mennyisége 400, de ez a becslés hozzávetőleges, és a tudósok szerint kétszer annyi tó lehet ott, mert sok olyan régió van, amelyet nem vizsgáltak meg.

METÁN

Hallottál már a kanadai Abraham-tóról, amely tele van lenyűgöző jégbuborékokkal?  Ez egy fagyott metán, amely a vízben lévő szerves anyagokat emésztő mikrobákból származik. A metán a szén-dioxidnál rosszabb üvegházhatású gáz, és bár fagyott állapotban gyönyörűnek tűnik, komoly veszélyt jelent az emberiség jólétére.

Jelenleg hatalmas mennyiségű metán van megfagyva és elrejtve az Antarktisz jegében, de ha a gleccserek tovább távolodnak, az egy „metánbomba” felrobbanásához vezethet, amit jobb, ha elkerülünk.

VESZÉLYES BAKTÉRIUMOK

A tudósok mikrobákat találtak az Antarktisz jege alatt, és baktériumokat, amelyek közvetlenül a jégben rejtőznek. A kutatók nem biztosak abban, hogy ez egy működő ökoszisztéma, vagy csak az élet rendezetlen csomópontjai, de azt tudják, hogy a jégmintákban talált baktériumok régiek, és 420 000 évesek .

A tudósok abban sem biztosak, hogy a jég tartósítószerként működik-e, amely érintetlenné teszi a mikrobákat, amíg a jég el nem olvad, vagy aktív mikrobaközösségek élnek a jég belsejében. Egy másik kérdés, ami felmerül az, hogy ezek a baktériumok veszélyesek-e. Ennek lehetősége meglehetősen magas. Talán azzal, hogy nem tudunk megbirkózni a globális felmelegedéssel, lassan kinyitjuk Pandora szelencéjét?

REJTETT VÁROS

Azt már tudjuk, hogy több száz tó rejtőzik az Antarktisz vastag jege alatt, de mi van, ha van még valami? Vannak, akik szerint a fagyott kontinens ad otthont Atlantisz elveszett városának. Ha figyelembe vesszük, hogy régen, nagyon régen az Antarktiszon olyan meleg volt, mint most Los Angelesben, és nagyon megfelelő hely volt egy város építésére, akkor logikus lenne azt sugallni, hogy ez a terület lakott volt. A társadalom, amely ott létezhetett,  és véget ért az utolsó jégkorszakkal, amely teljesen befagyasztotta a kontinenst.

OLAJ

Tudtad, hogy van olaj az Antarktiszon? De túl veszélyes kivonni, és jobb, ha ott hagyjuk, ahol van. Az 1991-ben Spanyolország fővárosában aláírt Madridi Jegyzőkönyv szabályozza az Antarktisz környezetvédelmét, és 2048-ig tilt minden kereskedelmi célú bányászatot .Ma még nem terveznek kereskedelmi bányászatot az Antarktiszon, és nem ismertek a tervek az Antarktisz környezetvédelmére vonatkozó kollektív döntés megfordítására.Valójában az időjárás, a jég mennyisége és az ipari területektől való távolság nagyon drágává és veszélyessé teszi az olaj kitermelését. Bízzunk tehát abban, hogy a nemzetközi egyezményeket nem valaki mohósága vagy tudatlansága miatt szegik meg.

 NÁCI BÁZIS

Vannak olyan elméletek, amelyek szerint a németek állomást építettek az Antarktiszon, hogy a Holdra repüljenek, Hitler pedig nem lett öngyilkos, hanem inkább az Antarktiszra menekült. Bár ezek a pletykák nem bizonyítottak, a németek valóban felfedezték az Antarktiszt, és egy rejtett bázist építettek 960 km-re az Északi-sarktól.

Ismerve Hitler szenvedélyét a rejtélyek iránt (a nácik expedíciót indítottak Indiába és Tibetbe, hogy megtalálják a végzet lándzsájának nevezett hatalmas műtárgyat, amely Hitler győzelmet adna a háborúban), nem csoda, hogy keresett valamit az Antarktiszon. A nácik bázisa az Antarktiszon nem sokáig létezett, és 70 évvel ezelőtt elhagyták, miután legénységet  jegesmedve húsa mérgezte meg.


ŐSI ESŐERDŐK

Meglep, hogy ezt látod a listán? Természetesen nem kell titkos oázisra számítani az Antarktiszon, ahol zöld esőerdők nőnek. De a levéllenyomatok és a megkövesedett fnyomok egyértelműen azt mutatják, hogy az Antarktiszon voltak esőerdők. Voltak trópusi fák jelei is, és ez ismét egy meglehetősen megbízható tudományos elmélethez vezet, amely szerint a jégkorszak előtt az Antarktisz meleg vidék volt, ahol ősi civilizációk éltek.

Nagyon érdekes elgondolkodni azon, hogy a fagyos kontinens jövőbeli kutatásai mit tárnak fel, mert a vastag jégrétegek alatt megbúvó dolgoknak bizonyára rengeteg történetet kell elmesélni, és mi most kezdjük feltárni őket.

NÖVÉNYEK

Nehéz elképzelni, hogy növények nőnek ebben a fagyos birodalomban, de a tudósoknak sikerült találniuk néhányat. Mint minden ezen a kontinensen, távolról sem szokványosak. 300 zuzmófajt és 100 hidegtűrő mohafajt találtak az Antarktiszon. Legtöbbjük a kontinens melegebb nyugati oldalán található, de egyes fajok a kontinens hidegebb vidékein is megtalálhatók. A kontinens körüli szigeteken a zuzmó megtalálható, a zuzmó a sziklák közötti repedésekben nő, ahol vízhez jut, zöld és vörös hómoszat pedig az úszó jég alján és a hóban található.

GAMBURTSEV-HEGYSÉG

Egy tudóscsoport az Antarktiszon utazott, amikor hirtelen egy jókora hegyláncra bukkantak a jég alatt. Gamburtsev-hegységként ismertek, átmérőjük 1200 kilométer, magasságuk pedig nagyjából 3000 méter . Ezek a hegyek körülbelül egymilliárd évesek.

ÁTLÁTSZÓ HAL

Avilág egyetlen átlátszó hala. Ennek a lénynek alkalmazkodnia kellett ahhoz, hogy túlélje a hideg hőmérsékletet, és ezért olyan egyedi lénnyé fejlődött. Az áttetsző elszíneződés oka lehet a hemoglobin elvesztése, egy olyan fehérje, amely vörössé teszi a vérünket, valamint a madarak és állatok vérét. Ha a jéghalak melegebb vízzel találkoznak, elpusztulnak, így az Antarktisz vizei a szó szoros értelmében a biztonságos otthonuk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás