promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Meghökkentő az igazság a Marsról, a felszín alatt vannak, nem is tűntek el? A szakértők szerint a vízkészletek átalakulhattak
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A vörös bolygó az ősi időkben egészen máshogy nézett ki.

A Mars ma a világon a legismertebb bolygó a Naprendszerből, nem nehéz azt sem kikövekeztetni, hogy átlagember a Marsot ismeri ma a legjobban. A NASA ugyanis történelmi küldetést hajt végre a bolygó felszínén, több rover is kutatja a Marsot, miközben az egyiknek, a Perseverance-nek az egyik legfőbb célja az is a küldetése során, hogy az élet jeleire bukkanjon, de legalább is a segítségével sikerüljön arra rájönni, hogy réges régen ezen a messzi messzi bolygón mi történt valójában, hogy minden megváltozott.

Persze a rengeteg, a Földre küldött kép láttán azonnal beindulnak a teóriagyárak a közösségi médiumokon, sokan nem egyszerűen jelekre vágynak, hanem a kövk láttán valami nagyon ősi szimbólumot szeretnének felfedezni. Egyesek pedig egy olyan bejelentésre várnak, hogy igazából korábban a földlakók népesítették be a Marsot, vagyis a Földre egyenesen a Marsról jött az élet. A korábban nagy médiavisszhangot kapott, úgynevezett "marsi kapu" esete is ezt bizonyítja.

Ma a Mars az a bolygó, az a topik, ahol leginkább tudnak tevékenykedni az efféle teóriák kiötlői, népszerűsítői.

Ám a teóriák árnyékában az igazság, illetve a szakértők által felkinált magyarázat is meglehetősen izgalmas. A tudósok a rendkívül sok adatot kaptak már a roverekről, és azt lehet sejteni ezekből, hogy bizony a vörös bolygót (bár szinte felfoghatatlan a szám) évmilliárdokkal ezelőtt jelentős mennyiségű víz borította. Korábban pedig egy olyan feltételezés is született, hogy ennek a víznek a nagy része nem párolgott el, hanem most is a bolygón lehet, a felszín alatt, ásványokban megkötve. Erre azonban még nem találtak perdöntő bizonyítékot a szakértők és tudósok.

A Mars tehát egy olyan bolygó volt, ahol óriási óceánok uralták a felszínt, így nézhetett ki az ősidőkben.

Rengeteg videó is foglalkozik a közösségi médiában a marsi víz kérdésével:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás