promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kitört az orrspray-botrány: mindenkit megtévesztettek Magyarországon
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hatalmas megtévesztés járta be Magyarországot.

Beköszöntött az ősz, újra itt a megfázások időszaka. Ilyenkor az emberek nagy része különféle vitaminokkal védekezik a vírusok és a nátha ellen. Kétségtelen, hogy ahogy egyre hidegebb napok jönnek, egyre inkább megnövekszik a paprízsebkendők és az orrdugulás elleni szerek iránti kereslet, de hozzá kell tenni, hogy aki évközben is hajlamos megfázni vagy allergiás, azok nem csak ősszel vesznek orrsprayket.

Nyilván mindenkinek van már olyan kedvenc spray-je, ami már bevált neki, de vannak olyanok, akik aszerint választják meg a megfelelő orrdugulás elleni védelmet, amit éppen a reklámokban lát. Ez nagyon rossz döntés, hiszen így olyan terméket is megvehet, ami egyébként teljesen hatástalan.

Az egész országot bejárta a hír, miszerint az amerikai gyógyszerhivatal bebizonyította, hogy több, recept nélküli megvásárolható, orrdugulás elleni szer csak pénzkidobás, mivel a hatékonyságuk egyenlő a nullával.

A hazánkban is megjelent cikkek szerint a szövetségi intézmény tanácsadói bizottsága egy szavazással fogadta el legújabb vizsgálatának eredményét arról, hogy a fenilefrint tartalmazó, recept nélkül kapható orrcseppek és orrsprayk az ígért hatást nem eredményezik. A szakmai vélemény szerint a megfogalmazott aggályokra az sem lenne megoldás, ha a gyártók növelnék a szereik fenilefrin tartalmát, mert az súlyos mellékhatásokhoz, így a vérnyomás veszélyes megemelkedéséhez vezethet.

A fenilefrint tartalmazó, szabadon forgalmazható készítmények az elmúlt másfél évtizedben a legnépszerűbb orrdugulás elleni gyógyszerekké váltak, miután egy 2006-os szövetségi törvény a korábban elterjedt pszeudoefedrin tartalmú szereket vénykötelessé tette, mert abból a hatóanyagból metamfetamin kábítószer nyerhető ki.

Azonban a Szkeptikus Társaság felhívta a figyelmet arra, hogy a gyógyszerhivatal nem a fenilefrin tartalmú orrspraykről állapította meg, hogy hatástalanok orrdugulásra, hanem a fenilefrin tartalmú tablettákról. A különbség, hogy bár a fenilefrin mindkét formában érszűkületet okoz, csak épp orrsprayként az orrnyálkahártyán, ami pontosan a várt hatás, míg tablettaként a testünk egyéb részein teszi, ami nemcsak nem a várt hatás, de egyenesen kellemetlen mellékhatás lehet. Hozzátették, hogy kizárólag fenilefrin hatóanyagra semmilyen, jelenleg Magyarországon forgalmazott tablettáskészítmény nem alapozza az orrjárat tágító hatását.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás