promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sokkoló leleplezés: emberi összetevőt is tartalmazott az az ital, amivel bódították magukat az ókori egyiptomiak
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy egyiptomi ásatáskor előkerült bögréből mintát vettek a tudósok, és maguk is megdöbbentek, egy-egy rituálé kedvéért mit voltak képesek elfogyasztani az ókori egyiptomiak.

Megdöbbentő felfedezésre bukkantak egyiptomi kutatók. A tudósok egy nagyjából 2200 éves edényt vizsgáltak, amikor is alapos kémiai elemzése után derült fény arra, hogy milyen tudatmódosító főzetet fogyasztottak belőle és ez milyen módosult tudatállapotot idézett elő az azt fogyasztónál.

Ugyanis a megtalált edény, mely Bes isten fejének alakját formázza - számos pszichoaktív vegyületet tartalmazott.  

Köztük erjesztett gyümölcsöt, szíriai rútát és kék vízililiomot. A szíriai rútról köztudott, hogy hallucinogén hatású drog. Ennek a növénynek magvai nagy mennyiségben termelnek az alkaloidákból harmint és harmalint, amelyek álomszerű látomásokat idéznek elő.

Az ősi koktél ezeken a hallucinogén anyagokon kívül nyomokban tartalmazott gyümölcsből, mézből és rejtélyes módon emberi testnedvekből készült erjesztett alkoholos italt is. Míg az emberi váladékok hozzáadása mágikus vagy rituális célt sejtet, az első két összetevőt azért adhatták hozzá, hogy a főzetet ízletesebbé vagy emészthetőbbé tegyék.

A kutatók úgy vélik, hogy az ősi Bes-vázában található varázsitalt egy olyan ősi kultusz tagjai fogyasztották, mely egy Bes néven ismert félig-ember -félig-istent imádott.

Mivel Best Istent zseniként tisztelték, feltehetően a bögréből fogyasztott folyadékot jótékony és mágikus hatásúnak tekintették a tudósok szerint. Úgy tűnik a kultusz tagjai gyakran fogyasztottak varázsitalokat. A konkrét kutatásban részt vevő tudósok azt gondolják, hogy a kultusz tagjai saját testnedveiket adták hozzá a keverékhez, valószínűleg egy rituálé részeként, hogy eggyé válhassanak az általuk imádott istennel.

A tanulmány lenyűgöző betekintést nyújt az ókori egyiptomi történelem e kései időszakának vallási gyakorlatába, még akkor is, ha a benne felfedezett folyadék összetevői rendkívül bizarrnak hatnak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás