promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rejtett dolgot találtak a Hold belsejében, gigantikus nagyságú
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagy felfedezésről számoltak be a szakértők.

Az űrkutatás sosem látott népszerűségnek örvend az elmúlt években, a NASA rengeteg videót és képet oszt meg a Marson folytatott kutatásairól, a Perseverance és a Curiosity marsjárók pedig igazi popkulturális szereplők már a médiában. A Mars meghódítása mellett, illetve a marsi élet kutatása mellett azonban van még egy nagy égitest, amelyet komoly kutatások öveznek, ez pedig a Hold.

most pedig az égitest felszínét világították át 300 méter mélységig a szakértők, akik meglepő dolgot tapasztaltak, és minderről pedig egy komoly tudományos folyóiratban, a Journal of Geophysical Research: Planets-ben is beszámoltak róla . A vizsgálatot, a kínai Csang'o-4 űrszonda hajtotta végre, és az eredményekről a Földre küldte az összefoglalót is. A 300 méteres átvilágítás komoly eredményekkel kecsegtetett már az elején is, hiszen betekintést nyújthat a Hold formálódásának időszakába is.

A küldetés keretében egy holdjáró eszköz hatolt be a Hold belsejébe, és így gyűjtött adatokat arról, hogy mi található 300 mter mélységben. Az eszköz térképet készített az ultrahanghullámok segítségével az adott régióról a holdon. Azt is megtudhattuk így, hogy az első 40 méter réteget por és összetört szikla alkotja, és akkor jött a nagy felfedezés, hiszen ez alatt pedig egy gigantikus krátert találtak, amely egy óriási becsapódás eredményeként alakulhatott ki. Később pedig lávakifolyások és ezeknek a megszilárdulásai alakították ki folyamatosan az égitest felszínét.

A láva pedig úgy szivárgott a felszínre, hogy különböző meteorok csapódtak a Holdba. Majd a Hold fokozatosan hűlni kezdett. Amúgy az elfogadott elméletek szerint a Hold úgy alakult ki, hogy egy Mars nagyságú égitest csapódott a Földnek, és a kiszakadó darabból alakult ki később a Hold.

Így alakulhatott ki a Hold, íme egy vizuális restauráció:

(via HVG)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás