promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Minden harmadik embernek hiányzik ez a csontja, neked is?
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az emberek nagy részéből hiányzik ez az egy csont.

Járás közben három pontra támaszkodunk - ha csak az egyiket is eltávolítjuk, akkor akár egy háromlábú festőálvány, eldőlünk, hiszen elveszítjük az egyensúlyunkat. Ez a három pont a sarok, valamint a nagylábujj és a kislábujj ízületei. Az emberek többsége nem is gondolná, hogy a kislábujjunknak ilyen fontos szerepe van a járásban és az egyensúlyban, pedig így van; ugyanakkor nem mindenkinek ugyanolyan felépítésű ez a testrésze.

Az IFLScience írta meg, hogy egy korábbi tanulmányban a tudósok megvizsgálták, hogy pontosan hány lábközép-lábujj ízület van a kislábujjban, és igen megdöbbentő eredményre jutottak. Arról már Leonardo da Vinci is írt 1492-ben, hogy léteznek úgynevezett két ujjperces variánsok, de akkor mi van azokkal a feltételezésekkel, amik azt állítják, hogy csak egy ilyen található benne?

Ennek akartak most utánajárni a tudósok. A kutatásba 606 olyan beteget is bevontak, akinek a lábáról 2010-ben egy nyolchetes periódus alatt készítettek röntgenfelvételt a Royal Liverpool University Hospital-ben. A megvizsgált felvételek azt mutatták, hogy

az emberek 55,3 százalékának három csontja van két ízülettel, míg a maradék 44,7 százaléknak kt csontja és egy ízülete van.

Ez a változás már a 12 hetes magzatoknál megfigyelhető, melynek hátterében a csontok nem megfelelő szétválása áll. Ez a jelenség viszont bizonyítottan csak az embereknél fordul elő, tehát valószínűleg a két lábon járásra adott válaszrealcióról van szó.

A kétcsontos lábujjakról sokan könnyen azt hihetik, hogy el vannak törve, mert ránézésére ezt a benyomást keltik. A kutatócsoport szerint ez a lábujjváltozat inkább a japán populációkban fordul elő, Európában ritkábban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás