promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A NASA talált valamit a Marson, nincsenek magyarázatok egyelőre mindenre
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Perseverance újra egy nagyszerű felvételt küldött a Földre, rengeteg a kérdés.

Szinte hihetetlen, még kristálytisztán emlékezhetünk arra anapra, amikor a Perseverance marsjáró megérkezett a vörös bolygóra, óriási szenzáció volt, és nagyon sokat vártak a NASA kutatói, tudósai és a szakértők attól, hogy a marsjáró bejárja majd a Marsot. Immár közel a 800. napja koptatja a vörös felszínt a szuperjármű, és közben rengeteg értékes adattal gazdagította a tudományos világot. A küldött képei pedig mindig szenzációt okoznak, még azok számára is, akik minden egyes fotón valami olyat szeretnének kiszúrni, aminek köze lehet valamiféle földönkívüli civilizációhoz.

A Perseverance közetmintákat gyűjt, amelyeket majd később a Mars Sample Return misszió el tud hozni majd a Földre, hogy elindulhasson egy mélyebb kutatómunka is, immán a leletek birtokában. Nemrégiben felvételt készített egy óriási közethalomról, ami 250 méter magasságba emelkedik, és a rajta lévő mintázatokra egyelőre nincsenek pontos válaszaink.

Annyit azonban sejtenek a kutatók, hogy a kőzetek üledékes kőzetek.

A feltételezések szerint a mélyedések egy régen erre mozgó folyó medrének lenyomatai, de a víz eredetéreől nem tudnak semmit a tudósok, még azt sem, hogy miylen formában folyhatott erre. Ami viszont nagyon izgalmas, hogy a szakértők szerint egy vad folyamról lehetett szó, amely annak a vízhálózatnak az egyik része lehetett, amely végül a Jezero-kráterben gyűlt össze. De ez csak egy a magyarázatok közül, hiszen más magyarázat is lehet ezekre a vájt mélyedésekre.

Korábban amúgy a kutatók azt is kimutatták, hogy a vörös bolygó egykor tele lehetett nagyobb vízfolyásokkal és tengerekkel, vagyis kék lehetett, de az idők folyamán a környezet megváltozott.

Íme egy elképesztő videó ezekreől a folyómedrekről, a feltételezett kék Marsról:

(via Rakéta)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás