promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas ragadozó szörnyeteget találtak Európában, a tudósokat is meglepte, hogy honnan bukkant elő
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nagyon úgy tűnik, hogy a legváratlanabb helyeken is rábukkanhatunk veszedelmes ragadozókra.

Napjainkban hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy már mindent tudunk bolygónkról, illetve annak jelenlegi és korábbi élővilágáról. Az élet azonban lépten-nyomon ránk cáfol és még mindig sikerül korábban ismeretlen fajokra bukkanva bővíteni a földi életre vonatkozó tudásunkat. Ráadásul az a legérdekesebb, hogy néha egészen váratlan helyeken kerül sor meghatározó felfedezésekre.

David Martill, a brit Portsmouthi Egyetem paleobiológia professzora az Egyesült Királyságban található Abingdon County Hall Múzeumban kiállított fosszíliákat nézegetve véletlenül rábukkant egy hatalmas csigolyadarabra, amely felkeltette az érdeklődését. Kérdésére a múzeum kurátora elmondta, hogy további három olyan csontmaradvány található a raktárukban, amely feltehetően ugyanehhez a lényhez tartozik. Mint kiderült, a véletlennek hála megtalált csontok alaposan átírhatják a korábbi tudásunkat.

A 152 millió éves, a késő Jura korból származó lelet egy hatalmas vízi ragadozó, a plioszaurusz valamely eddig nem ismert fajához tartozott. A csontdarabok alapján a mérete megközelíthette akár a 15 métert is, tőrhöz hasonlító borotvaéles fogaival pedig a közismert Tyrannosaurus rexnél is nagyobb harapóerőt volt képes kifejteni. Korának tengeri csúcsragadozója volt, amely valódi Godzillaként tartotta félelemben környezetét.

Az eddig ismert legnagyobb plioszaurusz a Kronoszaurusz volt, azonban az is eltörpült a frissen felfedezett rokona mellett a maga 11 méteres hosszával. Ezek a fantasztikus élőlények valószínűleg a sötét mélységben meglapulva, lesből támadtak, majd négy erős, evezőszerű uszonyuk segítségével eredtek zsákmányuk nyomába. Kisebb áldozataikat akár félbe is haraphatták, mielőtt falatozni kezdtek volna belőlük.

David Martill elmondta azt is, hogy nem lenne meglepve, ha egy napon ennél is hatalmasabb példány maradványaira bukkannának. Ahogy ebből az esetből is kiderült, az őskor még mindig rengeteg csodálatos felfedeznivalót tartogat számunkra. Néha a kutatóknak ehhez még a terepre sem kimenniük, elegendő kicsit jobban körülnézni a múzeumok gyűjteményeiben.

Az alábbi videó a korábban felfedezett plioszauruszok csodálatos világába enged betekintést.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás