promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tilos az űrben a testi szerelem - végzetes következményei is lehetnek
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Furcsa utódokat is hagyhatunk magunk után.

Egy új tanulmány az űrben szexelő emberek lehetséges veszélyeit vizsgálja, és arra utal, hogy hamarosan szükség lehet arra, hogy az űrturisták beleegyezzenek abba, hogy nem szexelnek, amíg odafent tartózkodnak a világűrben.

Jelenleg az űrturizmus a szupergazdagok kiváltsága, de az elkövetkező évtizedekeben könnyen lehet, hogy fogunk az űrbe járkálni, mintha elutaznánk nyaralni. 

"Irreális feltételezni, hogy az űrturizmusban résztvevők mindegyike tartózkodni fog a szexuális tevékenységektől, miközben mikrogravitációnak és az űrrepülés során megnövekedett ionizáló sugárzásnak van kitéve. Ez felveti az ellenőrizetlen emberi fogamzás lehetőségét az űrben, ami jelentős kockázatot jelent a kialakulóban lévő űrturisztikai ágazatra nézve." 

- írja a csapat a jelentésében. 

A fő probléma, amelyet szerintük az iparág eddig figyelmen kívül hagyott, az a hatás, amelyet az okozhatna, ha valaki bolygónk védő légkörén kívül foganna meg.

"Az ilyen űrkörnyezeteknek az emberi reprodukció korai szakaszára gyakorolt hatásairól és az emberi utódokra gyakorolt hosszú távú következményeiről szóló ismereteink még gyerekcipőben járnak" - írja a csapat. "A lehetséges káros következmények között vannak biológiai természetűek - pl. fejlődési rendellenességek az emberi utódoknál, valamint társadalmi és kereskedelmi természetűek - pl. peres ügyek, hírnévkárosodás és pénzügyi veszteségek".

A kutatócsoport szerint a problémák a repülés után is fennmaradhatnak, a sugárzás spermiumokra gyakorolt hatása akár három hónapig is eltarthat.

Az enyhítés tekintetében a csoport azt javasolja, hogy a résztvevőket a repülés előtt tájékoztassák a kockázatokról, és kérjék meg őket, hogy írjanak alá egy jogi lemondó nyilatkozatot, amely szerint

"a résztvevők egyedül felelősek a következményekért, ha az űrrepülés során vagy röviddel az űrrepülés után teherbe esnek".

Emellett fogamzásgátlást kellene alkalmazni, bár megjegyzik, hogy

"nyilvánvaló aggodalomra ad okot, hogy az emberi fogamzásgátló módszerek hatékonyságát űrkörnyezetben nem vizsgálták vagy nem validálták".

A tanulmányt a Zenodo oldalon tették közzé a 2023-as Űrturisztikai Konferencia előtt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás