promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes bizonyíték került elő a vikingekkel kapcsolatban, ezt te sem gondoltad volna soha
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Rosszul tudtuk a történelmet?

Vannak bizonyítékok arra, hogy a vikingek évszázadokkal Kolumbusz előtt már érintették Amerikát. A legismertebb és legmeggyőzőbb bizonyítékokat a L'Anse aux Meadows-i település Kanadában, Newfoundland és Labrador tartományban találhatóak. A települést a 20. század közepén fedezték fel, és az első dokumentált viking leleteket az 1960-as években találták meg.

A leletek között szerepelnek viking fémötvözetek, vasból készült szerszámok és fegyverek, valamint égetett agyag edények. A település falai és épületei a vikingekre jellemző építészeti stílust mutatják, és egyértelműen arra utalnak, hogy a vikingek itt hosszabb időre már letelepedtek.

Ezenkívül a viking sagákban is említést tesznek a "Vinland" néven ismert területről, ami valószínűleg az Észak-Amerikai partvidék lehetett. Ezek a szövegek arra utalnak, hogy a vikingek élelmiszerrel, faanyaggal és más értékes nyersanyagokkal kereskedtek az új világban.

Az ismert bizonyítékok alapján tehát úgy tűnik, hogy a vikingek már a 10. században felfedezték Észak-Amerikát, ami mintegy ötszáz évvel Kolumbusz érkezése előtt történt!

De vannak további bizonyítékok is arra, hogy a vikingek felfedezték fel Észak-Amerikát. Az egyik legfontosabb bizonyíték az ún. "Vinland sagák", amelyek a viking sagák között találhatók. Ezek a szövegek a vikingek észak-amerikai utazásairól szólnak, és részletesen leírják a területen talált környezetet és népeket. Emellett a L'Anse aux Meadows-i településen talált tárgyak között szerepelnek olyan fémötvözetek, amelyek csak Észak-Európában voltak elterjedtek a viking korban. Ez arra utal, hogy a vikingek importálták ezeket a tárgyakat a kontinensről, és a leletek alapján úgy tűnik, hogy az itt élő emberekkel is kereskedtek.

A régészeti bizonyítékok mellett a nyelvészeti bizonyítékok is megerősítik a vikingek jelenlétét Észak-Amerikában. Az amerikai indián nyelvek és a skandináv nyelvek között található néhány közös szó és nyelvtani jellemző, amelyek arra utalnak, hogy a vikingek és az indiánok már réges-régen kapcsolatban álltak egymással.

Összességében a régészeti, nyelvészeti és szövegbeli bizonyítékok együttesen azt sugallják, hogy a vikingek valóban felfedezték Észak-Amerikát az 1000-es években, és valószínűleg kereskedtek és talán telepedtek is le a kontinensen, még jóval Kolumbusz Kristóf nagy Amerika felfedezése előtt - írja az IFL Science. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás