promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudod, mit jelent valójában a WD-40 neve? Rengeteg magyar meg fog lepődni az igazságon, aminek még az űrkutatáshoz is köze van
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A világ legnépszerűbb kenőolaj spray-je hosszú utat tett meg a magyar boltok polcáig.

Szinte minden háztartásban megtalálható a WD-40, ami a szakembereknél is általában ott van kéznél, hiszen rendkívül széles területen lehet használni, és mindig jól jön. A legtöbben persze a nyikorgó ajtók beolajozására, illetve különböző fémeszközök bejáratására használják, de eredetileg jóval magasztosabb céllal készült: az volt a dolga, hogy megelőzze a korróziót az űrhajóknál.

A WD-40 egy Norm Larsen nevű férfi találmánya, amit 1953-ban fejlesztett tökélyre az amerikai San Diegóban. Az elnevezése a „Water Displacement, 40th formula”-ból ered, ami azt jelenti, hogy vízkiszorító/víztaszító 40. formula, mivel a kémikus 40. próbálkozásra járt csak sikerrel. Azt viszont valószínűleg még ő sem sejtette akkoriban, hogy több évtizeddel később milyen ismert és népszerű lesz világszerte a találmánya.

Az űrkutatás eszközeinek elkészítésénél, illetve az űrmisszióknál is rendszeresen használták víztaszításra a kifejezetten ezzel a céllal megalkotott WD-40-et, amit egyebek között az Atlas hordozórakétánál is alkalmaztak – aztán nem sokkal később rájöttek, hogy a hétköznapi életben is hatalmas hasznát vennék az emberek, így 1958-tól már kereskedelmi forgalomban is kapható volt a kenőolaj spray.

A WD-40 összetétele üzleti titok, így nem sokat lehet tudni róla, de az biztos, hogy ebben a pillanatban is több millió ember használja valamire, mivel valóban rengeteg dolognál tud segíteni az alkalmazása – nem véletlenül lett az utóbbi évtizedekben ennyire ismert és közkedvelt (még Magyarországon is), hiszen egyszerűen kezelhető, és tényleg nagyon hatásos, ha jól használjuk.

Itt lehet megnézni egy hasznos felhasználási videót a WD-40-nel kapcsolatban:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás