promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem szabad enni, ha véres a hold, mondjuk, hogy kinek és miért
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mielőtt elmerülnénk a misztikus legendákban tisztázzuk csillagászatilag mit is jelent a „vérhold” kifejezés. Egy ilyen fogyatkozás során a telihold a Föld árnyékába kerül, amelyet a Nap vet, és egy pillanatra elsötétül. A napfény egy része még mindig eléri a Holdat, a Föld légköre megtöri, azonban hamu-sötétvörös fénnyel világítja meg, melynek színe a légköri viszonyoktól függ.

A holdfogyatkozások világszerte lenyűgözték a kultúrákat, és számos megdöbbentő mítoszt és legendát inspiráltak, amelyek közül sok az eseményt ómenként ábrázolja. Ez nem meglepő, hiszen, ha bármi megzavarja a Nap vagy a Hold szabályos ritmusát, az erősen kihat ránk és életünkre, közérzetünkben érezzük ezeket a jelenségeket.

Sok ősi civilizáció számára a „vérhold” gonosz szándékkal jött. Az ókori inkák a mélyvörös színt úgy értelmezték, mint egy jaguár, amely megtámadja és megeszi a holdat. Azt hitték, hogy a jaguár ekkor a Földre fordíthatja a figyelmét, így az emberek kiabálnak, rázzák a lándzsáikat, kutyáikat pedig ugatásra és üvöltésre késztetik, abban a reményben, hogy elég zajt csapnak, hogy elűzzék a jaguárt.

Az ókori Mezopotámiában a holdfogyatkozást a király elleni közvetlen támadásnak tekintették. Valaki, akit feláldozhatónak tartottak (ez nem volt népszerű munka), uralkodónak adta ki magát, míg az igazi király elbújt, és megvárta, hogy elmúljon a napfogyatkozás. Az ál király a fogyatkozás után eltűnik, és a régi király visszatérhet.

Egyes hindu népmesék úgy értelmezik a holdfogyatkozást, hogy a démon Rahu megitta a halhatatlanság elixírjét. A Nap és a Hold ikeristensége azonnal lefejezi Rahut, de miután elfogyasztotta az elixírt, Rahu feje halhatatlan marad. Bosszút keresve Rahu feje üldözi a napot és a holdat, hogy felfalja őket. Ha elkapja őket, napfogyatkozás vár rájuk – Rahu lenyeli a holdat, ami újra előbukkan levágott nyakából.

Indiában sok ember számára a holdfogyatkozás rossz szerencsét hoz. Az ételt és a vizet letakarják, és tisztító szertartásokat végeznek. A várandós nők nem étkezhetnek és nem végezhetnek ilyenkor házimunkát születendő gyermekük védelme érdekében.

Akárhogy is a vérhold, holdfogyatkozás, telihold, mind-mind baljós jelentőséggel bírt már az ősi civilizációkban is akár csak egyes kultúrákban napjainkban is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás