promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Közel 3000 éves, brutális nagyságú dolgot találtak Görögország egyik szigetén, a tudósok nem tudják, hogy miért faragták a kőóriást
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Naxos szigetén találtak rá a szakértők az ókori felfedezésre.

Európában, Görögországban Naxos szigetén elképesztő felfedezésket tettek a régészek, tudósok és szakértők, többek között korábban egy Szfinxhez hasonló emlékművet is felfedeztek. De a görög sziget nem elsősorban erről a felfedezésről híres, mivel a szigeten található egy brutális nagyságú óriás is, illetve kettő kisebb, de monumentalitásában hasonló, kőből faragott szobor is.

A legnagyobb azonban mindegyik közül Kouros, amely közel 10 méter hosszú, és félig befejezetlen.

A szobrok félelmet és csodálatot keltenek egyszerre a látogatókban, és kisebb falvak kőbányáinak bejáratainál találhatók. A Kuoros szobor pedig valószínűleg Dionüszoszt vagy Apolló istenséget ábrázolhatja, bár azért is nehéz megállapítani, mivel a készítők csapot-papot otthagyva hagyták félbe a kőfragást. Sok kutató szerint valamiféle politikai dolog lehet a háttérben, már nem kellettek a szobrok, vagy éppen a megrendelő hunyt el, és ezért nem fejezték be az alkotásokat.

Mindenesetre azt tudjuk, hogy a szobrok az archaikus görög korban, valamikor a Krisztus előtti 6. században keletkezhettek, tehát közel háromezer évesek. A finom részletek kidolgozása előtt hagyták abba a faragást a készítők. A szobor azonban így is monumentális, a látogatók részéről pedig teljesen körbejárható, megtapogatható minden oldalról.

Így néz ki a gigantikus alkotás:

(via IFLScience)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás