promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tabudöntő felfedezést tettek a kutatók a Jurassic Park gyilkológépeivel kapcsolatban
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Jurassic Park hírhedt Velociraptora nem csak kisebb volt, de máshogy is gyilkolt, mint eddig hittük. Erre a következtetésre jutottak Egyesült Államokbeli szakértők akik egy helyi tudományos folyóiratban jelentették meg elképzelésüket a kevésbé félelmetes velociraptorról. 

Már korábban napvilágra kerültek azok a hírek, amelyek leleplezték az Universal-stúdió nagycsalását, bár a tudóstársadalom hosszú évekig jótékonyan hallgatott: a Jurassic Park filmek Velociraptorainak alig-alig van köze a valósághoz. Szinte teljesen bizonyos az eddig megtalált leletek alapján, hogy az altípus egyedei fele akkorára sem nőttek, mint az egykori kritikai-, és anyagisikert jelentő mozifilmekben. Ám nagyvásznas ábrázolásuk sokkal eladhatóbbá, ijesztőbbé, egyúttal nemezissé tette őket az első három epizódban. Azonban a Jurassic World névre keresztelt folytatás-trilógiában már inkább kezes bárányok voltak a Velociraptorok, akiket Chris Pratt karaktere tréningezett. 

Az Independent honlapja hívja fel a figyelmet egy legújabb kutatásra, melyről az Arizona-Nevada Academy of Science című folyóirat közöltekk anyagot. Itt a kutatók megcáfolták azt a korábbi tézist, miszerint a raptorok lábain lévő egy-egy aránytalanul nagy karom a prédaállat felhasításához, szétmarcangolásához szükségeltetett volna. Ehhez pedig egy dél-amerikai ragadozómadár megfigyelését vették alapul. Több állatkertben és magángyűjteményben tanulmányozták a vöröslábú kígyászdaru viselkedését. Természetesen a kutatást végzők is hangsúlyozták, hogy roppant szakszerűtlen lenne túl nagy hasonlóságokat keresni a mai madarak és az egykorvolt deinonychosauruszok között, ám az arányok és a sejthető életmód miatt igenis van táptalaja a találgatásnak. 

A tanulmány szerint a kígyászdaru sem ösztönös és horrorisztikus vérengzésre használja a nála is meglévő egy-egy nagyobb karmát, hanem segítségével szorítja le kiszemelt áldozatát, amelyek általában kígyók, kisebb emlősök, rovarok. Ebből kifolyólag vonták le a következtetést, hogy a Velociraptor tűhegyes, ám vágóél nélküli karma szintén inkább a zsákmány rögzítésére szolgálhatott, sem mint annak életének közvetlen kioltására. Az egyik vezető tudós, Brian Curtice egyszer szemtanúja volt annak, hogy irodájában az egyik vöröslábú megragadta a gumikígyóját, és a falhoz csapkodta karmával. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás