promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiderült a misztikus jégbarlangok titka - Izland csodái mindenkit lenyűgöznek
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A csodálatos gleccser jégbarlangok kétségtelenül Izland leghíresebb természeti csodái közé tartoznak. Ezek ideiglenes téli gleccserképződmények, ugyanazon a helyen fordulnak elő barlangokat alkotva.

A gleccser jégbarlangok megtekinthetőek látogatók által, de csakis a téli szezonban - október közepétől vagy akár novembertől márciusig. Az év hátralévő részében vagy nem léteznek, vagy nagyon veszélyesek a bennük zajló természetes olvadás miatt. Ne feledjük, hogy még a gleccser jégbarlangok téli látogatásait is szakembernek kell felügyelnie, mert attól függetlenül, hogy lélegzetelállítóan szépek, még trükkösek és veszélyesek is lehetnek.

A kristálybarlang

Az izlandi Vatnajökull-gleccserben található Kristály-barlang az egyik legnagyobb, legnépszerűbb és leglátogatottabb gleccserbarlang. Ez egyrészt a hozzáférhetősége, másrészt hipnotizáló szépsége miatt van. A hely szó szerint egy fényes kék jégből készült kristálykupolát képvisel – olyan, mint egy sci-fi film víziója, amely valahogy életre kelt.

Forrás: Profimedia

A Sötét Rubin-barlang

Időnként egy másik, sokkal kisebb barlang is megközelíthető, közvetlenül a Kristálybarlang mellett. Ez nagyon más és szép a maga saját, meglehetősen homályos és komor módján. A barlang teljesen sötét, koromfekete jégből áll. Annyira horrorisztikus, hogy kevesen látogatják.

Forrás: Profimedia

Miért olyan kékek a jégbarlangok?

Az a fajta jég, amelyből a barlangok készülnek, sokkal vastagabb és sűrűbb, mint a fagyasztóinkban tartott jégkockák. Tulajdonságai miatt a kék kivételével az összes színt elnyeli. És ezt az árnyékot látjuk. Minél kevesebb légbuborék van a jégben, annál kékebb a színe.

Másrészt a jégbarlangok fehér, barna vagy akár fekete árnyalatúak is lehetnek. A színárnyalat a friss hó jelenlététől, a napfény hiányától, vagy a jég belsejében lévő kövek vagy vulkáni hamu jelenlététől függően változik. Mindezek a tényezők hatással vannak a jég színére, létrehozva a legszebb, természetes mintákat.

Van egy jégbarlang, amelyet kristály jégbarlangnak neveznek. A mennyezete elég áttetsző ahhoz, hogy a fény átragyogjon rajta, azt a benyomást keltve, hogy üvegből készült. Mindent egybevetve, minden gleccserbarlang egyedi, és különleges, csodálatos tulajdonságokkal rendelkezik.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás