promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási felfedezés Egyiptomban, arannyal borított múmiát és rengeteg kincset találtak
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nincs ennél régebbi és jobb állapotú leletegyüttes.

A több ezer éven át virágzó ókori egyiptomi civilizáció öröksége még hosszú időn keresztül biztosít munkát korunk régészeinek. Egy évszázad is eltelt már Tutanhamon pazar kincsekkel megrakott sírhelyének felfedezése óta, és úgy tűnik, most hasonló jelentőségű nyughelyre bukkantak a szakemberek.

Zahi Hawass régész, az egyiptomi ásatások mindenható ura ritkán szokott leletekkel kapcsolatban annyira áradozni, mint ahogyan most tette. Egy szakkarai sír feltárásakor aranylevelekkel borított múmiát találtak, amelyet máris a legkorábbi, ugyanakkor legteljesebb ilyen leletnek neveznek.

A Dzsószer fáraó híres lépcsős piramisa közelében talált maradvány korát 4300 évesre becsülik. Az eltemetett férfi a feliratok tanúsága szerint a Hekashepes nevet viselte, és feltehetőleg az 5. és 6. dinasztiával állhatott kapcsolatban, hiszen számos gyönyörűen faragott szobor is volt a társaságában. Az alkotások férfiakat és nőket, feltehetően családtagokat és szolgákat ábrázolnak.

„Bedugtam a fejem, hogy lássam, mit rejt a szarkofág. Egy csodálatos múmia volt benne, egy férfié, arannyal borítva”

– lelkendezett Hawass a 15 méter mély aknában talált, valóban páratlan lelet kapcsán. A test tehát nem egy fáraóé, mégis hihetetlen pompával temették el, ami mindenképpen meglepő. Az aknában három másik sírkamrát is felfedeztek. Az egyik a titkok őrzőjének nevezett Merié, a férfi a különféle vallási rituálék végrehajtásában jeleskedett.

Ilyen nagy számban még nem találtak Szakkarában szobrokat (most összesen 14-et), mellettük pedig amuletteket, kőedényeket és mindennapi használati eszközöket. Ezek persze nem a hagyományos értelemben vett kincsek, de a régészek számára felbecsülhetetlen értékűek, ugyanis elárulják, hogyan éltek a mindenkori uralkodók körül sürgölődő emberek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás