promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Összetörték a szívét, ezért kisujjal mozgatható, 9 tonnás koralltömbökből épített várat volt szerelmének a tudós
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

 100 tonna korallkőből készült a Korallvár Múzeum, az egyik legszokatlanabb és leglenyűgözőbb látnivalója Floridának.

A 28 év alatt egyedül építette fel a saját kezével azt a korallkomplexumot, ami az összetört szívét jelképezi.  A hatalmas korallsziklákból faragott, elgondolkodtató szoborkert az alkotó saját tragikus szerelmi történetének a megtestesülése.

Na de mi a története ennek az építészeti csodának?

1919-ben, 31 évesen a lett származású Edward Leedskalnin megtört szívvel Florida Citybe költözött, akit jegyese hagyott el egy nappal az esküvőjük előtt Rigában, Lettországban. Leedskalnin körülbelül 18 évet töltött Florida városban, mielőtt telket vásárolt a 10 mérföldre lévő Homesteadben. 

Hogyan épült fel a Korallvár?

A Leedskalnin-i korallkastély mérnöki munkáit rejtély övezi. Feltételezések szerint több mint hárommillió font oolit korallal dolgozott a modern mechanika vagy bármilyen emberi segítség nélkül. Az elméletek között van természetfeletti erőkről szóló, földönkívüliek segítségét emlegető és az ősi tudományokhoz kapcsolódó felvetés.

A tanyai korallkastélyt az egyiptomi piramisok, az angliai Stonehenge és az indiai Taj Mahal titkaihoz és monumentális teljesítményeihez hasonlítható, annyira nagy horderejű a kivitelezés és olyan rejtélyes a véghezvitel. 

Ed primitív eszközökkel építette kézzel a korallvárat szerelmének, aki elhagyta.

Valahányszor a konstrukcióról kérdezték, elmagyarázta, hogy nagyon jól ismeri a súly és a tőkeáttétel törvényeit. Míg nem volt nehézgépezet, amely segítené a korallok tökéletes mozgatását és elhelyezését, Leedskalnin minden egyes darabot alapblokk és tackle segítségével mozgatott meg primitív eszközökkel, amelyeket régi autóalkatrészekből készített.

A leghajmeresztőbb elmélet szerint a korallkastély a Föld egy olyan pontján helyezkedik el, ami segítette őt a mágnesesség erejével lebegtetni a nehéz kőtömböket és elektromos áramot is használt.

Leedskalninról köztudott volt, hogy elektromos kísérleteket végzett, még saját tankönyveket is kiadott. Leedskalnin az 1940-es évek elején fejezte be a korallszikla faragványait. A kastély korallfalai több mint 58 tonnát nyomnak. A Coral Castle 1984-ben került fel a történelmi helyek nemzeti nyilvántartásába.

A kastély hátborzongató eredményei

Szerkezetei közül kiemelkedik egy kilenctonnás kapu, egy háromtonnás kapu, amely egy ujj érintésével mozgatható. Nehéz megfejteni működését. Van egy Polaris teleszkóp és a világ egyetlen napórája, amelynek évszakait mind korallsziklából faragták.

Ma már múzeumként működik a korallkastély, ahol vezetett túrák Leedskalnin történetét és inspirációját mesélik el, nemcsak a Korallvár egészét, hanem az egyes építményeket is, amelyek közel egy évszázad után is működnek. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás