promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megállt a Föld magja, hamarosan elkezd visszafelé forogni? - Őrületes felfedezést tettek a tudósok
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Pekingi Egyetem szakértői egészen hátborzongató dolgokat állítanak a Föld magjáról.

A Föld összesen öt rétegből áll: van a legfelső földkéreg, amin mi is élünk; van alatta a felső köpeny; mélyebben húzódik meg az alsó köpeny; majd jön a külső mag; illetve a belső mag – utóbbival kapcsolatban tévhit, hogy egy forró, folyós lávagolyóról van szó, hiszen az valójában szilárd halmazállapotú, és fémes, jól vezető anyagokból áll.

Már az 1960-as évek óta figyelik a tudósok a földmag viselkedését, és meglepő módon azt vették észre egyesek, hogy az szinte folyamatosan forog, ráadásul nagyjából 70 évente megáll egy rövid időre, és megváltoztatja a forgási irányát. Ez leginkább a mágneses terek és a gravitáció miatt van, és egy folytonos „harcról” van szó, ami természetesen nagyon izgalmas téma a szakértők és az érdeklődők számára.

A Pekingi Egyetem két szakembere, Yi Yang és Xiaodong Song a kutatásaikra alapozva azt állítják, hogy a földmag forgása pont most állt meg, és nagyjából a következő 10 éven belül elkezdi a szokásos irányváltását – amire állítólag az 1970-es években volt legutóbb példa.

Xiaodong Song szerint a belső mag olyan, mintha egy bolygó lenne a bolygónk közepén, ezért kiemelten fontos annak a mozgása. Nagyjából 1220 km az átmérője és 5200 fokos, ami önmagában is elég érdekesnek számít, hát még a viselkedése.

Persze ebben a témában nem lehet olyan könnyen biztos dolgokat állítani, hiszen az adatszerzés nem annyira egyszerű, illetve még nem rendelkezünk annyi információval, hogy pontos képet festhessünk róla – sőt, még a tudósok között is folyamatosak a viták a földmag mozgásáról, illetve jellegéről, így sajnos még várnunk kell arra, hogy kiderüljön a teljes igazság a feltételezett jelenségről.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás