promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hivatalos: a NASA földönkívüliekre bukkanhatott, különleges küldetés indul a távoli égitestre
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A NASA UFO-küldetést indít a Titánra.

A NASA óriási UFO-misszióra készül: 2026-ban egy személyautó méretű kvadrokoptert indít a Szaturnusz holdjára, a Titánra, ami a földönkívüli élet után zajló "vadászat" első számú célpontja. A kvadrokopter a tervek szerint 2034-re fog megérkezni a célállomásra, és olyan eszközökkel lesz felszerelve, amik képesek felismerni a hatalmas, szerves vegyületeket. Thomas Zurbuchen, a NASA tudományos munkatársa azt mondta, hogy "ez a küldetés merész, de meggyőzőséde, hogy most van itt az ideje annak, hogy megtegyék ezt a nagy lépést".

De miért pont a Titán?

A Titán földrajzilag ugyanolyan változatos, mint a Föld, sűrű, metánban gazdag légkörrel rendelkezik, és méretét tekintve nagyobb, mint a Merkúr. A tudósok úgy vélik, hogy a Naprendszer egyetlen felszíni óceánja - a Földén kívül - ezen a holdon található, ami a fagyos felszín alatt rejtőzik.

„Ez egy olyan világ, ami teljesen eltér a miénktől, és mégis minden olyan összetevőt tartalmaz, amelyek az élet kialakulásához szükségesek”

– mondta Lori Glaze, a NASA bolygótudományi részlegének igazgatója.

A Titán összetett széngyűrűi és láncai igen fontosak, hiszen számos alapvető biológiai tevékenységhez nélkülözhetetlenek. A szakember elmondta, hogy a Dragonfly-t a Mars-járókhoz hasonló radioaktív plutónium hője fogja táplálni, nyolc motorral ugrásonként akár kilenc mérföldet is képes lesz megtenni, vagyis jóval messzebb tud eljutni, mint amire eddig egy kerekes robot képes volt.

Elizabeth Turtle, a Johns Hopkins Applied Physics Laboratory kutatója és a misszió vezető tudósa egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a Titánon való repülés valójában egyszerűbb, hiszen a hold gravitációja gyenge, de légköre vastagabb, mint a Földé. A Dragonfly nevű vízi járműnek azonban képesnek kell lennie önálló mozgásra. Ez az eszköz sokkal összetettebb, mint egy átlagos drón, mivel 43 percbe telik, mire a Földről érkező fényjelzések elérik a Titánt. A tudósok létrehoztak egy külön navigációs rendszert, amivel a Dragonfly képes önálló repülésre, leszállásra, és kockázat felismerésre is.

A Dragonfly tudományos és mérnöki csapatának egyik tagja, Sarah Hörst korábban egy kozmikus konyhához hasonlította a Titánt, ahol a kutatók felfedezték az élethez szükséges összes elemet. Számos molekuláris kincset fedeztek fel a holdon, köztük bonyolult kémiai reakciókhoz kapcsolódó, negatív töltésű molekulákat, hidrogén-, szén- és nitrogéngyűrűket, amelyek aminosavak építésére használhatók, valamint olyan molekulákat, amelyek csoportosulva burkot alkotnak, amely a sejteket körülvevő membránokhoz hasonlít.

„Biztosak vagyunk benne, hogy minden, ami az élethez szükséges, létezik a Titánon”

– mondta Sarah Hörst.

Hogy aztán tényleg olyasmit is talál majd a NASA a Titánon, ami idegenek létezésére adhat bizonyítékot, az majd a következő évtizedben kiderül.

(via)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás