promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elakadt lélegzettel figyelték egy repülőgép utasai, mi húzott el mellettük a levegőben – egy percen keresztül videózták
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem mindennapi élményben lehetett részük.

Az önvezető, elektromos Tesla autók kapcsán ismerik legtöbben a milliárdos Elon Muskot, pedig az amerikai vállalkozónak van egy robbanásszerűen fejlődő űrkutatási vállalata is. A SpaceX pedig egyre komolyabb tényező az iparágban, elsősorban azért, mert sikerült leszorítaniuk az űrrepülés költségeit.

A jövőbeni feladatai közé tartozik majd a Mars kolonizálása, illetve az oda költöző emberek megfelelő ellátása is, ám amíg erre sor kerül, kisebb munkákkal is beérik. Folyamatosan sürgölődnek a floridai Cape Canaveral légi bázison is, így nem meglepő, ha az emberek néha „csodákat” látnak azon a környéken.

Egy TikTok-felhasználó például gyanútlanul üldögélt egy utasszállító repülőgép fedélzetén, amikor váratlanul egy Falcon 9 rakéta indításának lehetett szemtanúja az ablakon keresztül. Félelmetes és döbbenetes látvány egyszerre, annyi bizonyos.

A Falcon 9 családot maga a SpaceX fejlesztette ki, és a legfontosabb tulajdonsága a részbeni újrafelhasználhatóság, ami a fent említett költségcsökkentés alapvető feltétele. A rakétákat elsősorban műholdak pályára állítására, és a Nemzetközi Űrállomás kiszolgálására használják, vagyis elég gyakran úton vannak.

A skiplagged nevű tiktoker bő egy perces videót készített arról, ahogy a Falcon 9 elindult Cape Canaveralról, és a telefonja kamerájával addig követte, amíg az lehetséges volt. A felhők fölött a rakéta néhányszor vörösesen megvillant, talán akkor történt az első fokozat leválása.

A szerencsés észlelő előbb csak „hűházni” tudott a látványtól, aztán élénk beszélgetésbe bonyolódott az utastársával a nem mindennapi élményről:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás