promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lélegzetelállító dolgot találtak egy évezredes viking sírban, elképzelni sem lehet, hogyan került oda
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez fontos bizonyítéka egy új felfedezésnek.

A skandináv származású, harcias vikingek a 8. és a 11. század között rettegésben tartották fél Európát. Elsősorban a part menti területeket rabolták végig, de a portyáik, hadjárataik során a Kaszpi-tengerig és a Fekete-tengerig is eljutottak.

Gond nélkül kifosztották a keresztény templomokat, kolostorokat, hiszen ők maguk nem voltak keresztények. A többistenhitű vikingek Odint, Thort és más égi lényeket imádtak, és a haláluk után is – stílusosan – áthajóztak a túlvilágra: a gazdag elhunytat temetési hajóra helyezték, majd az egészet felgyújtották, ez volt a hamvasztás skandináv technikája.

A vallásuk azért is érdekes, mivel a közelmúltban egy titokzatos viking gyűrűt találtak a kutatók egy svédországi sírban. A női elhunytat a 9. században temethették el, mégpedig a mára megfeketedett, ezüstötvözetből készült, vörös köves ékszerével együtt.

A gyűrű legmeghökkentőbb érdekessége az, hogy a régészek arab feliratot találtak rajta, amely Allahot dicsőítette. Egész Skandináviában ez az egyetlen gyűrű, amelyen arab felirat szerepel, mégis fontos bizonyítékként szolgál egy új felfedezéshez.

A szakembereknek egyelőre fogalmuk sincs, hogyan kerülhetett a nőhöz, akit egyébként tradicionális skandináv öltözékben temettek el, nem lehetett közel-keleti származású. A gyűrű alaposabb, elektronmikroszkópos vizsgálata aztán kiderítette, hogy a vörös kő valójában színezett üveg, ami a viking időkben egzotikus anyagnak számított, de például a Közel-Keleten és Észak-Afrikában sok-sok évszázada ismert volt már.

Feltűnő, hogy a gyűrű milyen jó állapotú, ami arra utalhat, hogy talán nem is viselte senki a kezén. Jelenlétéből a kutatók arra következtettek, hogy a vikingek szoros kereskedelmi kapcsolatot ápolhattak az Abbászida Kalifátussal, amely a 8. és a 10. század között uralta az arab világ egy részét.

A vikingek az ezüstöt többre tartották az aranynál, státusszimbólumnak számított, és sokan ilyen tárgyakkal temetették el magukat. Feltehetőleg így került a női sírba is a gyűrű, amelynek az Allahról szóló feliratával aligha törődhettek, számukra az ezüst volt a lényeg.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás