promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bombasztikus áttörés jöhet, vírusokkal táplálkozó élőlényeket találtak
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Föld újabb nagy csodájáról van szó.

Az éveken át tartó pandémia révén ismét megtapasztalhattuk, mennyire veszélyesek a vírusok az emberiségre. Ezek olyan organizmusok, amelyek nem sejtes szerveződésűek, ezért csak élősködőként, az élőlények sejtjeiben képesek szaporodni. Bár a vírus nem törekszik a „gazdatest” elpusztítására, a fertőzés sok esetben mégis halálos kimenetellel jár.

A vírusok eredete bizonytalan, ráadásul a tudósok azt sem tudják eldönteni, hogy élőlényeknek tekinthetők-e, hiszen például önálló anyagcserét sem folytatnak. A koronavírussal esztendők óta tartó harcunk is alátámasztotta, hogy ezektől a rejtélyes organizmusoktól lehet félnivalónk.

Éppen ezért reménykeltő, hogy a világon elsőként sikerült olyan organizmusra bukkanni, amely kifejezetten vírusokkal táplálkozik. Egy édesvízi planktonról van szó, amelynek ezt a tulajdonságát amerikai kutatók fedezték fel.

Számos olyan tengeri, óceáni élőlény van, amelyek alkalmanként, véletlenszerűen vírusokat fogyasztanak el, ám olyat még a szakemberek sem láttak, hogy egy organizmus kifejezetten ezekre specializálódjon, elegendő energiát nyerjen belőlük.

A kutatók a vizsgálathoz egy tóból választottak mintákat, majd Chlorella-vírust adtak hozzájuk, és arra voltak kíváncsiak, melyik organizmus tekinti azokat tápláléknak. Ez elvezette a szakembereket a Halteria és Paramecium planktonokhoz, bár utóbbi inkább csak „csemegeként” tekintett a vírusokra.

A Halteria nemhez tartozók viszont elég meggyőzőek voltak, hiszen a populációjuk két nap alatt a 15-szörösére növekedett, miközben a vírusoké a századrészére esett vissza. Mindez meglehetősen biztatónak tűnik, ám a kutatók most a valódi táplálékláncban is meg kívánják figyelni a folyamatot.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás