promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fantasztikus ősi feliratot találtak, a Biblia újabb történetéről bizonyosodott be, hogy színtiszta igazság
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy alagútban bukkantak rá a megdöbbentő leletre.

Ezékiás a Krisztus előtti 7-8. században uralkodott Júdában a fiával együtt. A királynak nem volt könnyű dolga, hiszen asszír fennhatóság alatt kellett tovább éltetnie a zsidó vallási hagyományokat, illetve kiharcolnia némi függetlenséget.

Meglepő, hogy ennyi év távlatából mi minden maradt ránk utána, például egy olyan titokzatos felirat, amelynek csak nemrég sikerült megfejteni az értelmét. A régészek az ősi Jeruzsálem falain kívül, egy földalatti alagútban bukkantak rá a 2800 éves szövegre, amely éppen a legendás Ezékiás tetteit örökíti meg.

Az írás érdekessége, hogy összhangban van a bibliai Királyok könyvei és a Krónikák könyvei vonatkozó részeivel, vagyis a felirat mintegy alátámasztja a Szentírás történeteit. Az óhéber nyelvű, hiányos szöveg a király uralkodásának 17. évét idézi fel.

„Ezek lényegében az első kéziratos bibliai szövegek. Körülbelül 100 évvel előzik meg a Ketef Hinnom-i ezüstlemezt, és több száz esztendővel a holt-tengeri tekercseket. Alátámasztják, hogy a Biblia a történelmi valóságot tükrözi, nem pedig valamiféle homályos képzelgés”

– erősítette meg az egyik régész is. Az egyik írás a Siloám-vízalagútról szól, amelyet az ókorban vájtak ki a Gihon-forrástól a Siloám-medencéig. Ez több mint 500 métert jelent, ami az akkori világ óriási mérnöki projektjének számított.

Eddig is széles körben elfogadott volt, hogy az alagutat Ezékiás építtette, ám mindeddig nem találtak rá bizonyítékot. Most azonban az egyik felirat világosan kijelenti, hogy a zsidó királyé a dicsőség, aki az uralkodása 17. évében rendelte el a munkálatokat, vagyis Krisztus előtt 709-ben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás