promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Titokzatos lovag maradványaira bukkantak Párizsban, a kutatókat is meglepte az idegenszerű kinézete
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A 14. században helyezték örök nyugalomra a Notre-Dame-székesegyházban.

A párizsi Notre-Dame-székesegyház a francia főváros egyik jelképe. Alapkövét a 12. század közepén fektették le, de a teljes felépülése majdnem 200 évig tartott. 2019 tavaszán nagy riadalmat okozott, amikor a csodálatos építmény felállványozott tornya és tetőszerkezete kigyulladt, végül azonban sikerült megfékezni a lángokat.

A felújítás során kerültek elő azok a titokzatos szarkofágok, amelyek eredetéről kezdetben a kutatók sem tudtak semmit. Ráadásul az egyikben egy olyan személy feküdt, aki óriási meglepetést okozott a szakembereknek.

Egy lovagról van szó, akinek a megnyújtott koponyája meglehetősen szokatlannak számított abban az időszakban. A mesterséges koponyatorzítás Amerikában az inkákra és majákra, Eurázsiában pedig a hunokra volt jellemző.

Kevésbé ismert, hogy a koponya megnyújtása Franciaországban, Toulouse környékén egészen a 20. században szokásban maradt. Főleg az alacsonyabb rendűek, a parasztok körében, és ennek fényében a rejtélyes lovag esete már nem is tűnik annyira kirívónak.

A fiatalember maradványai nem számítanak régészeti leletnek, mivel azt a székesegyházon belül találták, így kellő tisztelettel fogtak bele a vizsgálatában. Annyi bizonyos, hogy a lovag az életében is nagyra becsült lehetett, hiszen a székesegyház fontos pontján helyezték örök nyugalomra a 14. században.

A harmincas éveiben elhunyt személyről a medencecsontjai alapján feltételezik, hogy gyakorlott lovas lehetett, innen ered a lovag elnevezés. Ruhaszöveteket és növényi maradványokat találtak körülötte, ami arra utal, hogy bebalzsamozták, bár ez szokatlan eljárásnak számított a középkorban. Szintén érdekesség, hogy virágkoronával temették el.

A legnagyobb meghökkenést azonban a megnyújtott koponyája jelentette. Mivel nyilvánvalóan nem alacsony sorból származott, ezért a kutatók azt feltételezik, hogy a nyugat-franciaországi Deux-Sèvres régióból érkezhetett, ahol a gazdagok körében volt szokásban a koponyanyújtás bizarr eljárása.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás