promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Itt a döbbenetes igazság a Marsról, végig rosszul tudhattuk? Kutatók elképesztő felfedezsére jutottak a marsi élettel kapcsolatban
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Rengeteg kutatás megállapította már, hogy volt jócskán víz a Mars felszínén egykor, de részleteket eddig nem tudtunk erről.

Az elmúlt időszakban a Mars az érdeklődés középpontjába a került, a vörös bolygóról ugyanis egyre többet tudunk a Perseverance és a Curiosity marsjárók küldetése révén. A tudomány azonban nem csak a friss felfedezésekre épít, hanem korábbi eredmények bővítése révén is folyik a kutakodás. Az már köztudott volt korábban is, hogy a Mars korábban nem így nézett ki, mint most. Vízben sokkal gazdagabb planéta volt.

De mégis mit jelenthet ez pontosan?

A Koppenhágai Egyetem kutatói a Science Advances című folyóiratban ismertettek most egy olyan, nagyszabású kutatási eredményt, amelyben rengeteg nemzetközi szakember is részt vett. Így többek között azt is elmondták, hogy a Marson 4,5 milliárd évvel ezelőtt akár 300 méter mély tengerek is lehettek. A kutatók most a Földre került, de a Marsról ide jutó meteoritokban található krómizotópok arányait vizsgálták.

Végül pedig megállapították azt is, hogy korábban a vörös bolygót rengeteg becsapódás bombázta, és ezek, a planétába csapódó meteoritok rengeteg vizet hoztak magukkal. Az égitestek még szerves anyagokat is hoztak magukkal, amelyek az élet szempontjából lehettek fontosak.

A kutatók még azt is kijelentették, hogy a Mars hamarabb válhatott alkalmassá az életre, mint a Föld, és megeshet az is, hogy az egész bolygót beborította egy gigantikus ősóceán. Az új eredmények természetesen még mindig nem erős bizonyítékok, hogy mindent kizáróan kijelentsük, egykor volt élet a vörös bolygón, mégis az eredmények arra engednek következtetni, hogy a szerves anyagok érkezése után elképzelhető.

(via National Geographic)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás