promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Röntgennel vizsgáltak meg egy múmiát, és szenzációs felfedezést tettek, egy dolog szinte romlatlan maradt rajta
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A római kori maradványok fantasztikus csodákat rejthetnek.

A mumifikálás, vagyis a holttestek tartósítására szolgáló eljárás nagyjából 6000 évvel ezelőtt kezdett kialakulni a mai Egyiptom területén. Az Óbirodalom időszakában még csak a fáraónak volt joga így a túlvilági öröklétet elnyerni, de aztán jelentősen bővült a kör.

Később már az uralkodó osztály, majd a felső középréteghez tartozók is bebalzsamoztathatták a testüket, és egy idő után eljutottak oda, hogy állatokat (íbiszeket, egereket, macskákat, sólymokat és minden mást) is mumifikáltak.

Az eljárás még a római időkben is folytatódott, igaz, akkor már gyakran olcsóbb anyagokat használtak a szarkofágokhoz, és a nekropoliszok sírkamráiban több emeletet is egymásra építettek.

Az itáliai hódítók egy olyan különös szokást is behoztak Egyiptomba, amely az első régészeket is alaposan meglepte. A rómaiak ugyanis nemcsak bebalzsamozták a holttesteket, hanem a vászon alá az elhunytak arcát ábrázoló portrékat is becsavartak.

Egy nagyjából 100 évvel ezelőtt megtalált múmiát a közelmúltban röntgenezéssel vizsgáltak meg az Egyesült Államokban, és így a szakemberek hatalmas felfedezést tehettek. Mivel a maradványok még sohasem voltak kicsomagolva, így az elhunytnak nemcsak a csontjait, de az említett arcképét is szemügyre vehették.

Egy gyermekről volt szó, az ő vonásait viselte a kép, mégpedig szinte olyan állapotban, mintha csak most temették volna el. Az 5 éves kislány 1900 esztendeje halhatott meg, és azon körülbelül 100 múmia közé tartozik, akiknek az arcképe is fennmaradt.

Az átvilágítással nem háborgatták meg a maradványait, mégis megtudták róla, hogyan élhetett és halhatott meg, illetve hogy nézett ki. Érdekes módon a kislány lényegében egészséges volt, nem látszott rajta semmi olyan trauma nyoma, ami megmagyarázhatta volna korai elhunytát. Feltehetőleg malária, kanyaró, vagy más efféle betegség végezhetett vele.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás