Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Röntgennel vizsgáltak meg egy múmiát, és szenzációs felfedezést tettek, egy dolog szinte romlatlan maradt rajta

Röntgennel vizsgáltak meg egy múmiát, és szenzációs felfedezést tettek, egy dolog szinte romlatlan maradt rajta

Tech & Tudomány

Röntgennel vizsgáltak meg egy múmiát, és szenzációs felfedezést tettek, egy dolog szinte romlatlan maradt rajta

Tech & Tudomány

Promotions 09:39

A római kori maradványok fantasztikus csodákat rejthetnek.

A mumifikálás, vagyis a holttestek tartósítására szolgáló eljárás nagyjából 6000 évvel ezelőtt kezdett kialakulni a mai Egyiptom területén. Az Óbirodalom időszakában még csak a fáraónak volt joga így a túlvilági öröklétet elnyerni, de aztán jelentősen bővült a kör.

Később már az uralkodó osztály, majd a felső középréteghez tartozók is bebalzsamoztathatták a testüket, és egy idő után eljutottak oda, hogy állatokat (íbiszeket, egereket, macskákat, sólymokat és minden mást) is mumifikáltak.

Az eljárás még a római időkben is folytatódott, igaz, akkor már gyakran olcsóbb anyagokat használtak a szarkofágokhoz, és a nekropoliszok sírkamráiban több emeletet is egymásra építettek.

Az itáliai hódítók egy olyan különös szokást is behoztak Egyiptomba, amely az első régészeket is alaposan meglepte. A rómaiak ugyanis nemcsak bebalzsamozták a holttesteket, hanem a vászon alá az elhunytak arcát ábrázoló portrékat is becsavartak.

Egy nagyjából 100 évvel ezelőtt megtalált múmiát a közelmúltban röntgenezéssel vizsgáltak meg az Egyesült Államokban, és így a szakemberek hatalmas felfedezést tehettek. Mivel a maradványok még sohasem voltak kicsomagolva, így az elhunytnak nemcsak a csontjait, de az említett arcképét is szemügyre vehették.

Egy gyermekről volt szó, az ő vonásait viselte a kép, mégpedig szinte olyan állapotban, mintha csak most temették volna el. Az 5 éves kislány 1900 esztendeje halhatott meg, és azon körülbelül 100 múmia közé tartozik, akiknek az arcképe is fennmaradt.

Az átvilágítással nem háborgatták meg a maradványait, mégis megtudták róla, hogyan élhetett és halhatott meg, illetve hogy nézett ki. Érdekes módon a kislány lényegében egészséges volt, nem látszott rajta semmi olyan trauma nyoma, ami megmagyarázhatta volna korai elhunytát. Feltehetőleg malária, kanyaró, vagy más efféle betegség végezhetett vele.

Borítókép: Profimedia (Képünk csak illusztráció!)