promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiderült, mit látunk halálunk pillanatában - ámulatba ejtő kutatásról számoltak be Amerikában
Borítókép:  Pixabay / Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Évszázadok óta foglalkoztatja az emberiséget, hogy mit vajon mit élünk át halálunk pillanatában. Úgy tűnik, most végre megkaptuk a választ a kérdésre. 

Sokféle teóriát hallhattunk már a felvetéssel kapcsolatban: egyesek szerint fényt látunk az alagút végén, mások úgy vélekednek, hogy lepereg a szemünk előtt életünk filmje, de van olyan is, aki szerint semmi sem történik, csupán megszűnik létezni a tudatunk. A BBC számolt be a egy áttörő felfedezésről, ami amúgy teljesen véletlenül történt. Kutatók egy 87 éves, epilepsziás beteg agyhullámait kívánták vizsgálni, amikor a páciens váratlanul szívrohamot kapott és elhunyt. Az eset alatt azonban folyamatosan figyelték a műszerek az agyműködését, és őket is letaglózta, amikor kiértékelték a vizsgálat eredményeit. 

A kritikus 30 másodpercben a halála előtt és után a férfinek az agyhullámai olyan mintát követtek, mintha álmodna vagy az különböző emlékekre gondolna. Ez azt sugallhatja, hogy a páciens a földi életének utolsó pillanataiban visszaemlékezett létezésének legfontosabb mozzanataira. Ez bizonyult egyébként a legelső felvételnek egy haldokló agyról. 

„Teljesen véletlenül történt, nem terveztük a kísérletet. Amennyiben az agy visszaemlékezett, úgy hiszem, inkább a kellemes dolgokra gondolt, mintsem a rosszakra. De egyénenként változó, hogy mi számít emlékezetesnek. Egyfajta utolsó felelevenítése lehet az életútunknak a halálunk pillanatában"

- nyilatkozott Dr. Zemmar, a szóban forgó eset neurológusa.

A páratlan történet felvetette azt a kérdést is, hogy vajon akkor halunk meg, ha a szívünk dobogása marad abba, vagy akkor, amikor leáll az agyműködésünk. Az orvos figyelmeztette a közvéleményt azonban, hogy messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni, hiszen a beteg epilepsziás volt, vérző és megnagyobbodott aggyal. 

2013-ban egyébként hasonló kutatást végeztek egereken, amelyben azonos agyhullámokat észleltek abban a kritikus fél percben. Dr. Zemmar szerint a hasonlóság bámulatos, illetve úgy gondolja, van valamiféle misztikus és spirituális fennhangja a halálközeli élményeknek, és efféle felfedezések miatt éri meg igazán a tudományos pályán tevékenykedni. 

Ha érdekel a téma, érdemes megtekinteni az alábbi videót, amelyben egy férfi meséli el a tapasztalait arról, mit látott, amikor 20 percig a klinikai halál állapotában volt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás