Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Elképesztő dolgot közöltek a NASA tudósai

Elképesztő dolgot közöltek a NASA tudósai

Tech & Tudomány

Elképesztő dolgot közöltek a NASA tudósai

Tech & Tudomány

Promotions 10:50

Kiadtak egy új tanulmányt, amelyben kissé filozofikus témákról értekeznek.

Az elmúlt bő két évben elképesztően megugrott az érdeklődés a NASA és az űrkutatás iránt. Az amerikai űrhajózási hivatal két gigaprojektje nagyon sikeres, a Perseverance marsjáró küldetése a vörös bolygón óriási eredményekkel kecsegtet a jövőben, hiszen a szerkezet akár rövid időn belül arra is bizonyítékokat találhat, hogy a Marson lehetettt élet valamikor, a James Webb űrtávcsú pedig tűéles képeivel olyan közel hozta hozzánk a messzi univerzumot, mint azt még egyetlen űrbéli szuperkütyü sem tette.

A NASA eközben újra embert küldene a Holdra, nagyon sokakat pedig továbbra is a kérdés tart lázban, hogy vajon egyedül vagyunk-e a világegyetemben. Erre reflektálva jelent meg most egy komoly tanulmány a NASA szakértőinek segítségével.

A HVG az Interesting Engineering cikkére hivatkozva írja, hogy a NASA tudósai arról értekeznek, hogy az emberiség egyedül lehet az univerzumban, más, fejlettebb civilizációk nélkül. A kutatók az úgynevezett nagy szűrő elméletet bemutatva szemléltették az állításukat, mely szerint tehát, ha léteztek is ilyen civilizációk, azok már az előtt kipusztították magukat, hogy kapcsolatot kezdeményeztek volna az emberiséggel.

Az elmélet amúgy egyfajta figyelmeztetés is arra nézve, hogy a civilizációk bizony saját vesztüket okozhatják, miközben arra is választ próbál adni, hogy mi lehet annak a paradoxonnak az oka, hogy annak dacára, hogy több millió lakható bolygó is található csak magában a Tejútrendszerben, egyelőre nem találtuk nyomát, hogy velünk párhuzamosan élhetnek még körülöttünk fejlettebb civilizációk is.

Borítókép: Profimedia - illusztráció