Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Hihetetlen, de hamarosan élhetünk és dolgozhatunk a Holdon a NASA szerint

Hihetetlen, de hamarosan élhetünk és dolgozhatunk a Holdon a NASA szerint

Tech & Tudomány

Hihetetlen, de hamarosan élhetünk és dolgozhatunk a Holdon a NASA szerint

Tech & Tudomány

Biro Klara 14:54

A NASA szerint pár éven belül élhetünk és dolgozhatunk is a Holdon.

A Nemzetközi Űrállomás sikeresen útra bocsájtotta legújabb holdrakétáját, igaz még utasok nélkül, ami egyelőre megkerüli az égitestet, de a jövőben több küldetés is kilátásba van helyezve a holdrakéta által. A küldetés neve Artemis 1, melyben a NASA nagy teljesítményű Space Launch System rakéta segítségével lőtte ki az Orion űrhajót. Korábbra tervezték a kilövést, de többször halasztani kényszerültek bizonyos körülmények miatt. Harmadjára is majdnem halasztani kellett az expedíciót egy hurrikán miatt, de végül sikeresen útnak indult az Orion űrhajó, a kilövést pedig a NASA élőben közvetítette.

Biztonsági okok miatt először utasok nélkül indult útjára a hajó - nyilatkozták a szakértők.

50 év után az Artemis küldetés az első lépés az emberek ismételt Hold utazása felé. Az Orion utasok nélkül azt teszteli, hogy képes-e kapszulát a Holdra eljuttatni majd vissza.

A NASA a következő alkalommal már embereket is tervez a Holdra küldeni. Ha minden jól megy, 1972 óta először fog embereket juttatni a Hold felszínére, beleértve az első női űrhajóst is. A jelenlegi terv szerint a legénység a Hold déli pólusa közelében száll majd le, ahol körülbelül egy hetet töltenek víz után kutatva. Ha vizet vagy más folyadékot találnak, felhasználhatják majd a Mars felé tartó rakéták üzemanyagához.

Borítókép: Profimedia- illusztráció