promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási piramisokat találtak nem messze Magyarországtól - elképesztő régészeti csoda vagy hatalmas tévedés?
Borítókép:  Profimedia - Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az egyik legnagyobb piramis csak 500 kilométerre van tőlünk? A világ minden tájáról vizsgálják eredetüket a szakértők.​

Az egyiptomiak és a mezoamerikaiak, a maják és az indiai hindu templomok mind hasonlóak formájukban és felépítésükben: kőből épültek, tartósak, és ezek a hatalmas építmények gyakran az első látható nyomai egy ősi kultúra létezésének. A piramisok néha cselesen rejtőzködnek és néha nem olyan könnyű őket észrevenni. Például a növényzet évszázadokon át eltakarta a maja piramisokat, és pontosan ebből az okból még sok más építmény rejtőzhet a növényzet alatt.

Az egyik ilyen érdekes hely a boszniai Visoko város közelében található.

Azt állítják, hogy a város közelében lévő dombok, amelyek Szarajevó fővárosától mintegy 35 km-re északra fekszenek, valójában piramisok. Nem csak, hogy ezek a legnagyobb piramisok, amelyeket valaha egy ősi kultúra épített, de létezésük teljes rejtély.

A dombok sorozata minden bizonnyal piramisokra hasonlít, szimmetrikus és hirtelen emelkedik ki a völgyből. Geológiailag látszólag nem kapcsolódik a környezetéhez. Egy boszniai-amerikai üzletember, Osmanagić teljesen megszállottja lett a boszniai piramisoknak. 2005 októberében médiakampányt indított, hogy népszerűsítse ezeket a piramisokat és az ősi elveszett kultúrát, aki építette őket. Szerinte a piramisokat az illírek építették, akikről úgy gondolták, hogy Kr. e. 12 000 és Kr. e. 500 között éltek a régióban.

El is nevezte a hegyeket. Az egyik legnagyobb dombot a "Hold piramisának", a másikat pedig - helyileg Visočica néven ismert - a "Nap piramisának" nevezte el, nyilvánvalóan tisztelegve Mezoamerika nagy piramisai előtt.

[[cikk2]]

Milyen bizonyítékok vannak a piramisok létezésére?

A helyi hatóságok finanszírozták az Osmanagić által végzett ásatásokat, amelyek szinte azonnal megkezdődtek, amint a kutatási anyagot benyújtották. Iskolai látogatásokat engedélyeztek és a helyszín gyorsan népszerű turisztikai célponttá vált.

Osmanagić szerint Írországból, Ausztráliából, az Egyesült Királyságból, Ausztriából és Szlovéniából származó nemzetközi régészek egy csoportja 2006-ban ásatásokat kezdett, azonban sok elismert régész nem értett egyet az üzletember állításaival, így nem voltak hajlandóak részt venni az ásatásokban. Osmanagić elmondása szerint a piramisok elhelyezkedése alátámasztja, hogy tudatos emberi tervezés, és amikor arra kényszerült, hogy bizonyítékokkal támassza alá kutatásait, műhold képekkel, hőképekkel tette meg.

Ásatásai során olyan kőtömböket is felfedezett, amelyekről úgy gondolta, hogy azt ember kellett, hogy megalkossa.

Osmanagić ezen állításait azonban a tudományos közösség elutasította. A tudósok szerint a dombok valójában nem is piramisok, hanem természetes struktúrák. A dombok minden bizonnyal hasonlítanak a piramisokhoz. A valóságban azonban jól ismert geológiai képződmények, amelyek az erózióból származnak. Ezeket a tudomány flatironoknak nevezi és a világ számos pontján megtalálhatók, Etiópiától Oroszországig.

[[cikk1]]

Számos képzett régész és tudós elvetette Osmanagić állításait, miszerint a boszniai dombok piramisok. A Bostoni Egyetem munkatársa, aki az őskori Görögország és a Balkán amerikai szakértője, azt mondta, hogy azok a lakosok, akiket Osmanagić a piramisok építőinek hív, valójában nagyon primitív nép voltak, akik képtelenek lettek volna ilyen nagy építményeket létrehozni.

Miután személyesen is megvizsgálta a piramisokat, Anthony Harding brit professzor és az Európai Régészek Szövetségének elnöke kijelentették, hogy Osmanagić elméletei abszurdak és ingatagok.

Szakértők úgy találták, hogy az úgynevezett piramisok teljes egészében ugyanazokból a dolgokból tevődnek össze, mint a környék összes hegye: agyag és homokkő.

[[kod1]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás