promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Földönkívüliek hozhatták ide – 1500 évvel ezelőtti puzzle-t találtak, csak tonnás kövekből
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Puma punku egy hatalmas több tonnás súlyú kövekből álló templomkomplexum neve, amely Tiwanaku közelében, Bolíviában található.

Ma már régészeti helyként működik, ugyanis a templom eredete rejtély, de a helyszínen talált szerves anyagok szén-dioxid-datálása alapján a régészek úgy vélik, hogy a komplexumot a Tiwanaku birodalom - az Inka Birodalom előtti egyik legfontosabb civilizáció - építhette, amely Kr. U. 300 és 1000 között virágzott.

 

Forrás: profimedia

A Puma punku legérdekesebb és bizarabb része a kőművesmunka. A Puma punku egy teraszos elrendezésű megalitikus tömbökkel felépített templom. A tömbök, több, mint tíz tonna súlyúak. A vörös homokkő és az andezit köveket olyan pontosan vágták el, hogy tökéletesen illeszkednek egymáshoz és ezáltal külön rögzíteni sem kell őket, tehát habarcsot sem használtak.

Megdöbbentő az a technikai finomság és precizitás, ami ezekben a kőtömbökben megjelenik. Még egy borotvapenge sem fér el a sziklák között. Ezeknek a blokkoknak egy része a "gépi" minőségben készült, ami ugye lehetetlen. Olyan lyukakat furtak a tömbökbe, amelyek tökéletesek, és mindezt fúró és gépek nélkül.

Na de hogyan?

És mindezt egy olyan civilizáció érte el, amelynek nem volt írásrendszere, és nem volt tisztában a kerék létezésével. Valami itt nem stimmel.

A Wikipédia így ír a templom építésében részt vevő fantasztikus mérnöki munkáról:

A Puma punku falainak összeszerelésekor minden követ finomra vágtak, hogy összefonódjanak a környező kövekkel, és a tömbök puzzle-ként illeszkednek egymáshoz, mindezt habarcs használata nélkül. Mérnöki technikával az alsó kő tetejét úgy vágták egy bizonyos szögben, hogy a másik kő tökéletesen elhelyezkedik a tetején, tökéletes szögben vágva és illesztve. Az a pontosság, amellyel ezeket a szögeket felhasználták a süllyesztett kötések létrehozásához, a kővágás rendkívül kifinomult ismeretére és a leíró geometria alapos megértésére utal. Sok illesztés annyira pontos, hogy még egy borotvapenge sem férne a kövek közé. A blokkokat olyan pontosan vágták le, hogy az előregyártás és a tömeggyártás technológiáját sugallják, amelyek messze megelőzik a Tiwanaku inka utódait több száz évvel később.

A kövek mamut méretűek. Méretük miatt a Puma punkuba történő szállítás módja a templom felfedezése óta egy másik érdekes téma. A kémiai elemzések azt mutatják, hogy a vörös homokkőtömböket egy meredek lejtőn szállították fel aTiticaca-tó közelében lévő kőbányából, nagyjából 10 kilométerre. A kőburkolatokhoz és faragványokhoz használt kisebb andezit tömbök a Copacabana-félszigeten található kőbányákból származtak, körülbelül 90 kilométerre a Titicaca-tó túloldalától.

Közvetett bizonyítékok alapján kijelenthető, hogy a Puma punku-t soha nem a Tiwanaku népe építette, hanem egy fejlettebb civilizáció. Sokn arra következtetnek, hogy a szén-dioxid-mérésének eredményei tévesek voltak a minták szennyeződése miatt, vagy hogy a Puma punku-t egy másik civilizáció építette, amely átjött az óceánon, felépítette a komplexumot majd távozott. Egyesek úgy vélik, hogy a Puma punku-t nem lehetett volna idegen lények segítsége nélkül építeni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás