promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A NASA történelmi horderejű bejelentést tett: 2030-ig be fog következni
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

November 16-án elstartolt a NASA régóta várt Hold-küldetése, ennek fényében az Orion nevű űrhajó holdprogramjának vezetője tett egy merész, de bíztató jóslatot. 

Sikerült a világűrbe juttatni az Orion űrhajót a napokban, amelynek nincs ember a fedélzetén, de rendkívül fontosnak bizonyulhat a későbbi küldetések szempontjából. A szerkezet megkerüli majd a Holdat, és egyelőre az érkező hírek is bizakodásra adhatnak okot: az űrhajó minden várakozást felülmúl, az út zökkenőmentesen halad, az égitest közelében jár az Orion. 

„A Hold felszínére fogunk embereket küldeni, akik ott, helyben fognak kutatásokat végezni. A mostani csak az első lépés egy hosszú távú kutatási program keretein belül. A terv az, hogy még ebben az évtizedben ember fog élni a Holdon”

- nyilatkozott a BBC-nek Howard Hu, a projekt vezetője. 

[[c1]]

Ennek fényében elképzelhető, hogy már 2030 előtt is átköltöznének embertársaink a Holdra, ami hatalmas ugrás lenne az emberiség számára, hogy stílszerűen fogalmazzunk. Hozzátette Hu, hogy az életfeltételek adottak lesznek pár éven belül ahhoz, hogy emberek hosszabb ideig is a Holdon tartózkodjanak. A projektvezető szerint elengedhetetlen, hogy minél többet megtudjunk a környezetünkben lévő égitestekről, ha egy napon fel szeretnénk fedezni a Mars rejtélyeit testközelből is.

Tegnap este érkezett a friss hír, hogy az űrhajó megérkezett a Hold közelébe, ezután pedig megkezdte annak megkerülését, és december 11-én várják vissza a Földre. 

„Ez egy olyan nap, amiről már régóta álmodtunk. Láthatjuk, ahogy egy ember alkotta szerkezet érkezik a Hold közelébe, és készül fel arra, hogy emberekkel térjen vissza oda éveken belül. Ez egy óriási lépés”

- tette hozzá Zebulon Scoville NASA-igazgató. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás