promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Keress pénzt alvással - avagy így spórolj a rezsin, miközben álomba ringatod magad
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nehezen alszol éjszaka? Nem tudod eldönteni, hogy meleged van, vagy inkább fázol? Felcsavarod, majd teljesen le a termosztátot? Bizony sokan vagyunk ezzel ugyanígy. Mind a testünk hőérzete, mind a szobahőmérséklet döntő szerepet játszhat az alvás minőségében, még szerencse, hogy a tudománynak van egy egyértelmű válasza arra, hogy mi is a tökéletes hőmérséklet az alvásra, melyben harmóniában van a test a külső hőmérséklettel.

Most sorra vesszük az ideális hálószobahőmérsékletet minden korosztály számára, és megmutatjuk, hogyan érheted el a tökéletes hőmérsékletet az optimális és egészséges alváshoz, de közben nem veszélyeztet minket a fagyhalál.

  • A legjobb alvási hőmérséklet a legtöbb felnőtt esetében 15-19 Celsius fok, ami elsőre hűvösnek tűnhet.
  • A gyerekek szobájának tökéletes hőmérséklete 18-21 Celsius fok.

Azért tegyük hozzá, hogy ez egy tudomány által kalkulált szám, a személyes igényeink természetesen felülírhatják. Vannak, akik természetesen melegben, mások pedig hidegben alszanak, mint a jeti, így teljesen normális, ha az ajánlott számok alá vagy fölé megyünk.  

 

Tudtad, hogy a szoba felmelegítése előtt érdemes kinyitni az ablakot és szellőztetni? Az igaz, hogy hideg azonban friss levegő, hamarabb felmelegszik, ezáltal hideggel tudunk könnyebben melegíteni.

Testhőmérsékletünk 24 óra alatt 2-3 fokkal ingadozhat, amit a cirkadián ritmusunk azaz a belső testóra szabályozza. Termoregulációnk az életkor előrehaladtával változik, és elveszítjük a kontrollálási képességünk egy részét, de mindenképpen megváltoztathatjuk környezetünket, és kényelmes levegőhőmérsékletet állíthatunk be a jó éjszakai alváshoz.

Agyunk és belső termosztátunk néhány fokkal csökkenti testhőmérsékletünket, amikor aludni megyünk.

Ha a hálószobádban már túl alacsony a hőmérséklet, akkor sokkal hidegebb leszel, ha a testhőmérsékleted is csökken. Az alváshoz a legjobb szobahőmérséklet 18-21 fok között van. A túl hideg vagy meleg szoba mindenképpen fel fog kelteni. A hűvösebb szobában való alvásnak számos lehetséges egészségügyi előnye van, nem csak az álmatlanság vonatkozásában.

 A hűvösebb hálószobában könnyebben tudunk elaludni, elősegíti a zsírégetést és szabályozza a hormonrendszert és az anyagcserét. 

A hűvösebb hőmérsékleten alvás pozitív hatással van a gyors szemmozgásos (REM) alvás minőségére is, amely az alvás olyan szakasza, amely fontos a memória szempontjából. Ezzel szemben a forrókörnyezet miatt kevesebb időt tölthetünk el mély alvásban, ami álmosságot eredményezhet a nap folyamán az alvás alacsonyabb általános minősége miatt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás