promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Eltűnt 5 vadászrepülő a Bermuda-háromszögben, a keresésére indított gép is nyomtalanul odaveszett
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

1945. december 5-én, négy hónappal a második világháború befejezése után öt "Avenger" torpedóbombázó szállt fel a Fort Lauderdale-i haditengerészeti légiállomásról. A ma "Bermuda-háromszög 19-es járataként" emlegetett járatok kelet felé vették az irányt a Bahamák felé, hogy egy elsüllyedt hajón gyakorolják a bombázásokat. Az öt repülő – és a legénység 14 tagja – soha nem tért vissza, nyomtalanul eltűnt, pedig keresőrepülőgépet küldtek ki, hogy keresse meg a 19-es járatot. Az a gép – és annak 13 fős személyzete – sem jött vissza soha.

Nem volt "ellenség", a háborúnak vége volt. Nem jelentettek viharokat az óceán felett. A környéken nem jelentettek balesetet. És soha nem találtak roncsokat. Hat gép és 27 fő személyzet egyszerűen köddé vált a levegőben.

Néhányan a "Bermuda-háromszöget" hibáztatták, azt a titokzatos temetőt, amelyben számtalan hajó és repülőgép veszett már el. Bár néhány második világháborús repülőgépet igaz, hogy találtak a környéken, de egyik sem a 19-es járat vagy az annak felkeresésére küldött mentőrepülőgép volt.

A történelem az eltűnt 19-es járatot "Az elveszett őrjárat" néven őrzi.

Azon a végzetes decemberi reggelen az időjárást a szakemberek a következőképpen jellemezték: "Kedvező, a tenger pedig mérsékelt".

Kilencven perccel azután, hogy a 19-es járat öt pilótája felszállt a Bahama-szigetek felé, a haditengerészet irányítótornya várta a leszálláshoz szükséges utasítások kérését a parancsnoktól, de meglepetten fogadták az irányítók, hogy Charles Taylor küldetésparancsnok a rádióban az alábbiakat mondja:

  • "Nem látok földet" - mondta Taylor. "Úgy tűnik, hogy nem vagyunk jó úton."
  • "Mi a helyzeted?" – válaszolta a haditengerészeti légiállomás tornya. Több pillanatig csend volt.
  • "Nem lehetünk biztosak abban, hogy hol vagyunk" - mondta Taylor. "Ismétlés: Nem látok földet."

A kapcsolat a következő tíz percre elveszett. Ezután a torony újabb adást kapott a 19-es rajtól, azonban az nem Taylortól származott, hanem az egyik legénységtől.

  • "Nem találjuk, hogy merre van nyugat. Minden elromlott. Nem lehetünk biztosak semmilyen irányban. Minden furcsán néz ki... még az óceán is."

Aztán újabb kiesés következett, amely után egy halálra rémült hang (nem Tayloré) rádiózott a toronyba.

  • Nem tudjuk megmondani, hol vagyunk... minden... zavaros. Úgy gondoljuk, hogy körülbelül 225 mérföldre északkeletre lehetünk a bázistól..."

A pilóta néhány percig idegesen dünnyögött, majd kimondta az utolsó szavakat, amelyeket valaha is hallottunk a 19-es járatról.

  • Úgy néz ki, hogy fehér vízbe lépünk... Teljesen eltévedtünk."
  • Akkor... csend.

A következő napokban repülőgépek és hajók százai fésülték át a vizeket túlélők vagy roncsok után kutatva. De soha nem találtak semmit. Azóta a kutatók próbálják kitalálni, mi történt a 19-es járat öt gépével, és a "Repülő Hajó" repülőgéppel, amely kereste őket.

A Bermuda-háromszög elméletén kívül számos más elméletet is emlegettek. De a legtöbb szakértő úgy véli, hogy a 19-es járat egyszerűen csak letért a tervezett útról – észak felé vette az irányát a nyílt tenger felé, nem pedig kelet felé a Bahamák felé – majd elfogyott a gépek elfogyott a kerozinja, és árokba zuhantak. De ez az elmélet még mindig nem magyarázza meg a mentőrepülőgép eltűnését.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás