promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes fotók a Mars űrszondájától, fény derülhet a 150 éves rejtélyre?
Borítókép:  Illusztráció / Pixabay
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Marsnak két holdja van, a Phobos (félelem) és a Deimos (rettegés). A kettőből a nagyobb a Phobos, amelynek az eredetén még a mai napig is vitatkoznak a szakértők. A legnépszerűbb elméletek szerint a Mars tömegvonzása által befogott aszteroidákról van szó a holdak esetében, azonban a Mars Express friss képei egyre közelebb sodorják a tudósokat a rejtély megoldása felé.

A Mars két holdját Asaph Hall amerikai csillagász fedezte fel, méghozzá 1877-ben. Az űrkutatók és a csillagászok a különböző technológiák fejlődésének köszönhetően napról napra derítenek fényt az univerzumunk eddig ködbe burkolózott rejtélyeire, legutóbb a Phobos talánya került górcső alá. Egyik hold sem túlzottan fényes, és a Mars közvetlen közelében keringenek, utóbbi jellemzőjükre még kitérünk később. 

A Mars Express, vagyis a marskutató űrszonda az űr mélyebb bugyraiba is ellátogatott, és közelebb férkőzött a legnagyobb hold felszínéhez, hogy többet megtudhassanak az eredetéről. A veteránnak számító, 19 éves szonda kb. 83 kilométerre közelítette meg a múlt hónapban a Phobost, ezáltal áttörő részleteket sikerült közölnie a Földön nagy izalomban várakozó tudósokkal. Az elkövetkezendő években egyébként még közelebb szeretnének férkőzni a holdhoz, de már a mostani fotók is önmagukért beszélnek. Megtekintheted őket ITT és ITT

A friss képek elemzése még korai stádiumban van, de annyit már elárult az egyik kutató, hogy olyan bizonyítékokra is leltek a Phobos felszínének vizsgálása közben, amelyek eddig még nem voltak ismertek.

„Az, hogy a Mars két holdja aszteroida-e, vagy a bolygóból leszakadt darabok egy múltbéli ütközés következtében, még mindig egy nyitott kérdés, a külsejükből ítélve aszteroidák lehettek, azonban ahogy keringenek a Mars körül, az utóbbi teóriát támasztja alá"-

- nyilatkozott Colin WIlson, az ESA Mars Express egyik tudósa.

2023-ban és 2025-ben terveznek ismét egy közeli elhaladást a Phobos mellett az űrszondával, amely projekttől azt remélik, hogy még pontosabb képet kaphatunk a rejtélyes hold eredetéről.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás