promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenet: visszafelé kezdett folyni a Mississippi folyó
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hátrafelé kezdett folyni a világ egyik legnagyobb folyója.

1811-ben a hatalmas New Madridi földrengés után visszafelé kezdett folyni a Mississippi folyó, mely természeti jelenségnek, azaz inkább természetellenes eseménynek így utólag már egyértelmű bizonyítéka van, hogy semmi köze a földrengéshez.  Még meglepőbb, hogy azóta már kétszer megismétlődött ez a rejtélyes jelenség.

Több szemtanú beszámolója arról szólt, hogy a földrengés erejétől a Mississippi több órán keresztül hátrafelé folyt a medrében, bár ez azóta megismétlődött, mégpedig a Katrina hurrikán idején, amikor is ismét visszafelé folyt órákon át.

2012-ben pedig az Isaac hurrikán ismét ugyanazt a jelenséget okozta. Akkoriban ezeket az adatokat hozták nyilvánosságra a hurrikán erejéről és hatásáról. A hurrikán ereje olyan erős volt, hogy a folyó 5200 köbméter/másodperc sebességgel kezdte el a vizet rossz irányba mozgatni.

Ez őrült szélenergia okozta ezt a nem mindennapi eseményt egy másik alkalommal pedig a földrengés létrehozott egy olyan töréspontot, ahol a rengés hatására kitolódott a föld és amely kiemelkedés egy olyan szirtet alakított ki, amely különböző helyeken gátat és vízeséseket is okozott. A folyó duzzasztása átmenetileg visszatartotta volna a folyót, ami miatt iránya megfordult.

1811-ben még nem volt Richter-skála, így a becsült 7,5 erősségű rengés csak a tudósok feltételezése. Reméljük, soha nem leszünk tanúi olyan eseménynek, amely elég erős ahhoz, hogy a hatalmas Mississippi úja irányt tévesszen egy időre.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás