promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megoldódott a Titanic 26 éves rejtélye, videón az elképesztő felfedezés
Borítókép:  Illusztráció / youtube.com/OceanGateExpeditions
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

26 évvel ezelőtt a kutatók egy rejtélyes szonárjelet észleltek a Titanic közelében, ami akár egy újabb hajóroncsot is jelezhetett, most azonban végre fény derült a jel mivoltára. 

Az RMS Tiitanic a korának az egyik legnagyobb utasszállítója volt, egy valóságos csodahajó, amit elsüllyeszthetetlennek tartottak. A történetet mindannyian ismerjük, egy tragikus jéghegynek ütközés következtében 1912. április 14-én a hajó pár óra alatt elsüllyedt, amelynek során 1500-an életüket vesztették. Érdekesség, hogy a Titanicot egy óceánjáró hármas egyik tagjaként tervezték, a másik kettő az Olympic és a Britannic volt, amelyek hasonló sorsra jutottak, és viszonylag hamar szintén elsüllyedtek. Előbbi egy ütközés során, utóbbi pedig bombatámadás következtében.

A Titanic rejtélyes története azóta is foglalkoztatja az embereket, ezért is volt óriási áttörés, amikor 1985. szeptember 1-én felfedezték a roncsot. Az első, minőségi felvételek még valóságosabbá tették a tragédia elképesztő történetét. 

1996-ban a kutatók észleltek egy rejtélyes szonárjelet a roncs mellett, azonban a mivoltáról csak találgatni tudtak. Vajon a roncs egy felfedezetlen darabja lehet az, vagy esetleg egy másik, tragikus sorsú hajó maradványai? Mivel kb. 4000 méter mélyen található a Titanic napjainkban, anno nem folytatták a meglehetősen drága kutatásokat, most azonban végre megoldották a rejtélyt.

Az OceanGate, amely egy tenger alatti személyzettel ellátott merülő megoldásokat kínáló cég az ipar, a kutatás, és különböző feltárások számára, lemerült, hogy utánajárjon a 26 éves talánynak.

Kiderült, hogy nem mást, mint egy élettel teli vulkáni alakzatot rejtett a szonárjel, kb. 3000 méter mélyen, az óceán fenekén. A felfedezés hallatára a szakemberek meglepődtek azon, hogy mennyire vibráns, változatos és színes a szivacs- és korallállomány az óceán ilyen mélységeiben. Különböző élőlényeket, halakat és homárokat is találtak a környéken.

„Az eddig ismeretlen ökoszisztémának a felfedezése lehetőséget ad arra, hogy összehasonlítsuk a Titanic és környékén lévő tengerbiológia összetételét”

– nyilatkozta az Észak-Karolinai Egyetem kutatóprofesszora.

A Titanic és környezete még biztos számos felfedezetlen rejtélyt tartogat, azonban sajnos a szakértők szerint 20-30 éven belül teljesen eltűnhet a hajóroncs. Rozsdaevő baktériumok támadták meg a legendás hajó maradványait, amelynek köszönhetően évről évre romlik az állapota.

Tekintsd meg az OceanGate videóját a rejtélyes felfedezésről:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás