promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A NASA bejelentette: el fogja érni a Földet, már nem lehet visszafordítani
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A NASA kiadta a figyelmeztetést.

A NASA aggasztó figyelmeztetést adott ki egy erőteljes napkitörésről, ami több hullámban fogja elérni a Földet. A Daily Star írta meg, hogy a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal szakemberei komoly veszélyekre figyelmeztetnek az október 2-i napkitörés miatt, ami hamarosan a Földet is el fogja érni, és komoly fennakadást, zavart fog okozni a rádióhullámokban, az elektromos hálózatokban és a tájékozódási eszközökben.

[[cikk]]

A helyzet komolyságát mutatja, hogy a NASA az úgynevezett X1-es kategóriába sorolta a mostani napkitörést. Ez elsőre talán aggodalmat szülhet, de hozzá kell tenni, hogy nem ilyen nagy a probléma: bár az X a legerőteljesebb kategóriát jelöli, az 1-es azonban az, hogy a kitörés ereje ennek a kategóriának az alsó sávjában helyezkedik el.

Fontos tudni, hogy ez a mostani kitörés csupán az első egy hosszabb kitöréssorozatból, vagyis több hullám érkezik majd a Naptól. Korábban ezek a napkitörések komoly gondokat okoztak a műholdakban: Elon Musk Starlink-műholdjai közül 38 veszett oda egy hasonló kitörés miatt. Ugyanis a SpaceX műholdak javarésze lezuhant, mivel a napkitörés miatt felmelegedett az atmoszféra és megnőtt a sűrűsége. Ennek hatására a Starlink-műholdak nem tudták elérni a kellő magasságot, és megsemmisültek.

Hogy pontosan milyen károkat fog okozni a mostani, X1-es kitörés, arról csak később lesznek adatai a NASA-nak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás